Uutiset

Unkarilainen Fidesz voi olla ratkaiseva kysymys Stubbin kärkiehdokkuudelle – Stubb olisi valmis erottamaan

Alexander Stubb arvioi, että hänellä on noin 30 prosentin mahdollisuus tulla valituksi europuolue EPP:n kärkiehdokkaaksi, josta voi tulla EU:n komission puheenjohtaja. Stubb muistuttaa kuitenkin, etteivät prosenttilaskut ole hänen vahvinta alaansa.

Keskusta-oikeistolainen Euroopan kansanpuolue EPP on jonkin aikaa tuskaillut, mitä se tekee unkarilaisen Fidesz-puolueen kanssa.

Unkarin pääministerin Viktor Orbánin johtama puolue on muun muassa saanut YK:n pakolaisjärjestö UNHCR:ltä moitteita turvapaikanhakijoiden palautuksista ja tiukasta maahanmuuttopolitiikasta. Arvostelua ovat herättäneet myös tuomarien nimitykset sekä kansalaisjärjestöjen ja sananvapauden heikentynyt asema.

Näiden syiden takia on väläytelty, että Fidesz potkittaisiin ulos EPP:stä, jonka ryhmään Suomesta kuuluvat kokoomus ja kristillisdemokraatit.

– Fideszin on sitouduttava EPP:n arvoihin. Jäsenpuolue ei voi rikkoa yhteisiä arvoja, kuten ihmisoikeuksia, sanavapautta, oikeusvaltiota ja suvaitsevaisuutta. Dialogi Fideszin kanssa on käynnissä. Jos Fidesz ei Helsingin EPP-kokouksen jälkeen sitoudu arvoihin, se olisi erotettava, europuolueen kärkiehdokkaaksi mielivä Alexander Stubb kertoi maanantaina.

Stubbin mukaan suhtautuminen Fidesziin on keskeinen kysymys myös kärkiehdokaskisassa. Stubbin vastaehdokas saksalainen Manfred Weber ei ole yhtä tiukka Fidesziä kohtaan kuin Stubb.

Mihin suuntaan unionin menee?

Koko EU:n suhtautuminen Unkarin harjoittamaa politiikkaa kohtaan määrittää jonkin verran koko unionin tulevaisuutta. Pystyvätkö jäsenmaat ratkaisemaan yhdessä esimerkiksi maahanmuuton ja ilmastonmuutoksen haasteita vai tekevätkö valtiot omia ratkaisujaan suljettujen rajojen takana?

Stubb korostaa kampanjassaan sellaista Eurooppaa, joka on entistä yhtenäisempi ja puolustaa demokratiaa, vapautta, tasa-arvoa, ihmisoikeuksia ja muita eurooppalaisia arvoja.

– Meidän on palattava takaisin EU:n perusasioihin, jotka ovat rauha, vauraus, vakaus ja turvallisuus. Emme voi kuitenkaan kääntää selkää populisteille. Liberaalidemokratia ei ole onnistunut kaikilla osa-alueilla, Stubb sanoo.

Stubbin kampanjassa esitetään esimerkiksi turvapaikanhakukeskuksia EU:n ulkopuolelle ja vahvaa unionin ulkorajojen valvontaa.

– Ilman ulkorajavalvontaa ei ole avoimia sisärajoja. Jäsenmailla olisi lisäksi luotava kiintiöt humanitaariselle maahanmuutolle. Jos jokin jäsenmaa ei tähän suostu, se voisi antaa rahallista tukea, Stubb sanoo.

Muita pointteja kampanjassa ovat ilmastonmuutoksen torjunta, eurooppalaisen puolustuksen ja talouden vahvistaminen, innovaatiot ja elinikäinen oppiminen digitalisaatiossa sekä eurooppalaisten arvojen puolustaminen.

Valinta Helsingissä piakkoin

EPP:n 734 äänioikeutettua delegaattia valitsevat puolueensa kärkiehdokkaan komission puheenjohtajaksi Helsingissä 8. marraskuuta. Kärkiehdokkaasta tulee komission puheenjohtaja, jos hänen puolueensa voittaa ensi toukokuussa pidettävät europarlamenttivaalit.

Kampanjansa aikana Stubb matkustaa ympäri Eurooppaa tapaamassa EPP:n edustajia.

– Helsingin kokouksessa on sitten kaikki pelissä. Kolme viimeistä päivää tehdään kovaa kampanjointia Helsingissä. Mahdollisuus tulla valituksi on noin 30 prosenttia, mutta tiedätte minut ja prosenttiluvut, sanoi Stubb, jolle sattui valtiovarainministerinä virhe arviossa hallintarekisterin myönteisistä viranomaislausunnoista.

Saksalainen Weber on suuren maan ehdokkaana suosikki.

– Olisin valmis kahdenväliseen väittelyyn Weberin kanssa, mutta en ole saanut vastakaikua EPP:ltä tai Weberiltä, Stubb harmittelee.

Uusimmat

Fingerpori

comic