Uutiset

Unkarin hallituksen suhtautumista Suomeen ei tarvitse enää arvuutella – Hammasta pitäisi jaksaa purra vielä viisi kuukautta

Unkarin pääministeri Viktor Orbánin lauantaisten kommenttien jälkeen voidaan lopettaa keskustelu siitä, edustiko uutisportaali Origon Suomi-parjaus hallituksen linjaa vai ei. Kritiikkiä on odotettavissa vielä viisi kuukautta, jonka ajan Suomi toimii EU:n puheenjohtajana, kirjoittaa Lännen Median uutispäällikkö Jussi Orell.
Unkarin pääministeri Viktor Orbán arvostelee Suomea luultavasti vielä ainakin viisi kuukautta, jotka Suomi toimii EU:n puheenjohtajamaana. Kuva: GEOFFROY VAN DER HASSELT / POOL
Unkarin pääministeri Viktor Orbán arvostelee Suomea luultavasti vielä ainakin viisi kuukautta, jotka Suomi toimii EU:n puheenjohtajamaana. Kuva: GEOFFROY VAN DER HASSELT / POOL

Pääministeri Antti Rinteeltä ja Eurooppaministeri Tytti Tuppuraiselta vaaditaan pitkää pinnaa vielä viisi kuukautta. Sen verran kestää Suomen puheenjohtajuuskausi EU:ssa ja todennäköisesti Unkarin hallinnon Suomeen kohdistama arvostelu.

Unkarin pääministeri Viktor Orbán hyökkäsi Suomea vastaan lauantaina puhuessaan Romanian unkarilaisvähemmistölle. Orbánin mukaan Suomi ei voi vaatia muilta mailta oikeusvaltioperiaatteen ja yhteisten sääntöjen noudattamista, jos se itse toimii samaan aikaan toisin.

Kyse on siitä, että Suomi aikoo puheenjohtajakaudellaan edistää EU-tukien maksatuksen kytkemistä yhteisten periaatteiden noudattamiseen. Orbánin mielestä Suomi on pukki kaalimaan vartijana, koska Suomessa ei ole perustuslakituomioistuinta ja instituutiot ovat poliittisessa ohjauksessa. Orbánin mielestä puheenjohtajamaan ei ole soveliasta toimia yksittäistä jäsenmaata vastaan.

Merkittävää lauantaisessa purkautumisessa oli se, että kritiikki tuli nyt suoraan pääministerin suusta. Orbánin puhe oli jatkoa hallintoa lähellä olevan Origo-uutissivuston kirjoituksille ja hallituksen valtiosihteerin blogitekstille.

Noloon asemaan itsensä on asettanut Unkarin Suomen-suurlähetystö, joka reilu viikko sitten Facebook-sivuillaan vakuutti, etteivät Origon kirjoitukset ole hallituksen virallisia kannanottoja. Suurlähetystön mielestä suomalaisessa mediassa esiintyy väärää tietoa sisältäviä kirjoituksia Unkarista päivittäin. Lähetystön mukaan maiden hallitusten välinen yhteistyö on vakaata.

Suorat kahdenväliset suhteet voivat toimiakin, mutta samaan Unkari tekee kaikkensa hankaloittaakseen Suomen roolia unionin puheenjohtajana. Suomen hallitus on ainakin toistaiseksi vastannut ärhentelyyn maltillisesti.

– Kirjoitukset eivät vaikuta Suomen linjaan puheenjohtajamaana. Neuvottelut ehdollisuuden luomisesta EU-varojen vastaanottamisen ja oikeusvaltioperiaatteen kunnioittamisen välille jatkuvat. Tavoitteena on saada aikaan tehokas mekanismi, jossa EU:n rahoitus kytketään oikeusvaltioperiaatteen noudattamiseen, Eurooppaministeri Tuppurainen totesi Lännen Median haastattelussa torstaina.

Suomen puheenjohtajuuskausi osuu poikkeuksellisen mielenkiintoiseen aikaan. Samaan aikaan Orbánin harjoittaman hiillostamisen kanssa toiselta laidalta hyökkää Britannian tuore pääministeri Boris
Johnson, joka vakuuttaa maansa kykenevän neuvottelemaan itselleen uuden brexit-sopimuksen. EU:n linjana on, ettei sopimusta enää avata.

Mielenkiintoinen tilanne koittaa vuonna 2024 ja 2025, jolloin Unkari ja toiseksi ongelmatapaukseksi nimetty Puola johtavat puhetta peräkkäisinä kausina. Siihen mennessä yhteiskunnallinen ilmapiiri saattaa tosin muuttua näissäkin maissa.

Puheenjohtajuuden Suomelle tarjoamaa masokistista nautintoa on tarjolla vuoden loppuun saakka. Sen jälkeen vetovastuu siirtyy Kroatialle ja puolen vuoden kuluttua siitä Saksalle. Rinteen ja Tuppuraisen pitäisi purra hammasta vielä viisi kuukautta.

jussi.orell@lannenmedia.fi

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti