Uutiset

Unkarin ja Romanian komissaariehdokkaat tyrmättiin – Taustalla myös epäselviä velkoja

EU:n oikeudellisten asioiden valiokunta ei julkistanut syitä hylkäämiselle, mutta päätiedottajan Twitter-viestin mukaan enemmistön mielestä ehdokkaiden vastuualueet olisivat ristiriidassa eettisten ohjeiden kanssa.
Euroopan parlamentin puhemies David Sassoli joutuu nyt ratkaisemaan, miten valiokunnan hylkäämien komissaariehdokkaiden kanssa menetellään. Kuva: Riccardo Pareggiani
Euroopan parlamentin puhemies David Sassoli joutuu nyt ratkaisemaan, miten valiokunnan hylkäämien komissaariehdokkaiden kanssa menetellään. Kuva: Riccardo Pareggiani

Euroopan parlamentin oikeudellisten asioiden valiokunta on sitä mieltä, että Unkarin ja Romanian komissaariehdokkaat László Trócsányi ja Rovana Plumb eivät sovi hoitamaan heille suunniteltuja komissaarisalkkuja.

Heidän kohtalokseen koituivat epäselvät sidonnaisuusselvitykset.

Parlamentin päätiedottaja Jaume Duch kertoi maanantaina Twitter-viestissään, että valiokunnan enemmistön mielestä komissaariehdokkaiden vastuualue ja sidonnaisuusilmoitukset olisivat ristiriidassa komission eettisten ohjeiden (code of conduct) kanssa.

Duchin mukaan on epäselvää, miten asiassa nyt edetään.

EU-parlamentissa alkoi maanantaina 24 muun komissaarin kuulemismenettely, jossa parlamentin valiokunnat hiillostavat kutakin komissaariehdokasta pitkissä kolmen tunnin kuulemistilaisuuksissa.

Valiokunnan jäsenillä on mahdollisuus esittää 25 kysymystä ehdokkaalle. Kuulemisen jälkeen valiokunta esittää parlamentin täysistunnolle komisaariehdokkaan hyväksymistä tai hylkäämistä.

Velkoja ja epämääräisiä liikeyhteyksiä

Oikeudellisten asioiden valiokunta ei julkistanut syitä Unkarin ja Romanian komissaariehdokkaiden hylkäämiseen.

Eri medioiden kertomien tietojen mukaan Unkarin Laszlo Trocsanyin rasitteeksi katsottiin hänen hämärät yhteytensä lakifirmaan,

EU-instituutioiden toimintaa arvioiva Corporate Europe Observatory -verkkosivusto kertoo, että Trocsanyi on osakkaana lakifirmassa, jonka asiakkaana on isoja amerikkalaisia yrityksiä kuten BNP Paribas, Uber ja myös Unkarin hallitus.

Liikennekomissaariksi ehdolla oleva Romanian komissaariehdokas Rovana Plumb jäi kiinni ottamistaan yli miljoonan euron lainoista.

Oikeudellisten asioiden valiokunnan ranskalainen jäsen Marie Toussaint kertoi Politico-verkkolehdelle, että Plumbin sidonnaisuusilmoitus on sisällöltään erilainen kuin hän on esittänyt aiemmin Romaniassa.

Taustalla on Romanian vuoden 2017 parlamenttivaalien rahoitusskandaali, jossa myös Plumbin roolia selvitettiin.

 

 

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti