Uutiset

Unkarin Orbánin voitto loi uskoa Euroopan äärioikeistolaisille puolueille

Unkarin pääministeri Viktor Orbán voitti sunnuntain parlamenttivaaleissa itselleen kolmannen jatkokauden maan johdossa kampanjalla, jossa unkarilaisia peloteltiin maahanmuuttajien hyökyaallolla.

Oikeistolainen ja kansallismielinen Orbán kuvasi itseään Unkarin kristillisen kulttuurin puolustajaksi Eurooppaan suuntautunutta muslimien maahanmuuttoa vastaan.

-Olemme voittaneet, Unkari on saavuttanut suuren voiton, Orbán julisti kannattajilleen puoliltaöin paikallista aikaa Tonavan rannalla Budapestissa.

-Edessämme on suuri taistelu… meillä on mahdollisuus puolustaa Unkaria.

Ei ihme, että Orbán sai heti onnittelut muun muassa Ranskan äärioikeistolaisen Kansallisen rintaman johtajalta Marine Le Peniltä:

-Suuri ja selvä voitto Viktor Orbánille Unkarissa: EU:n ajamat arvot ja joukkomaahanmuutto torjuttiin jälleen. Kansallismieliset voivat voittaa enemmistön Euroopassa seuraavissa Euroopan vaaleissa vuonna 2019, hän tviittasi.

Myös Hollannin vapauspuolueen johtaja Geert Wilders ja Saksan Vaihtoehto Saksalle (AfD) -puolueen varapuheenjohtaja Beatrix von Storch onnittelivat Orbánia.

Unkarin rinnalla Brysselin valtaa ovat vastustaneet Keski-Euroopassa myös Puola, Tshekki ja Itävalta. Puolan varaulkoministeri Konrad Szymanski sanoi onnitteluissaan, että Orbánin vaalivoitto ”vahvistaa Keski-Euroopan emansipaatiopolitiikkaa”.

Orbánin vahva voitto tietää jatkossa huonoa EU:n yhtenäisyydelle.

Pääministerin johdolla Unkarissa on rajoitettu perustuslakituomioistuimen valtaa, lisätty median kontrollia ja nimitetty korkeisiin virkoihin Orbánille lojaaleja hahmoja. Bryssel on kritisoinut voimakkaasti näitä tekoja.

Mahdollisuus muuttaa perustuslakia

Kun äänistä oli laskettu 93 prosenttia, Orbánin Fidesz-puolue oli saamassa kahden kolmanneksen enemmistön 199-paikkaiseen parlamenttiin: 133 paikkaa. Viestiään maltillistanut kansallismielinen Jobbik-puolue tuli toiseksi 26 paikalla, sosialistit saivat 20 paikkaa.

Fideszillä on riittävästi parlamenttipaikkoja perustuslain muuttamiseen.

Jobbikin johtaja Gabor Vona ilmoitti eroavansa vaalitappion jälkeen. Myös sosialistien koko johtoryhmä ilmoitti erostaan.

Orbánin voitto merkitsee vaikeuksia myös kansalaisjärjestöille, jotka kampanjoivat ihmisoikeuksien puolesta ja korruptiota vastaan. Pääministeri on leimannut järjestöt ”ulkomaisiksi agenteiksi” samaan tapaan kuin mitä Venäjän presidentti Vladimir Putin on tehnyt omassa maassaan.

Erityisesti Orbánin hampaissa on ollut unkarilaissyntyinen miljardööri George Soros, 87, joka on rahoittanut kansalaisjärjestöjen toimintaa Unkarissa.

-Maa ei ole nähnyt yhtä likaista valheiden täyttämää kampanjaa sen jälkeen kun järjestelmä vaihtui vuonna 1989, sanoi Antal Csárdi, liberaalipuolue LMP:n ehdokas Guardian-lehdelle.

Fideszin tiedottaja sanoi maanantaina, että hallitus aikoo toukokuussa saada aikaiseksi lain, joka kieltää maahanmuuttoa kannattavat ja ”kansallisen turvallisuusriskin” muodostavat kansalaisjärjestöt.

Vuoden 2015 pakolaiskriisi herätti

Orbán omaksui tiukan maahanmuuton vastaisen linjansa vuoden 2015 pakolaiskriisin yhteydessä. Unkari rakensi piikkilanka-aidan etelärajalleen pitääkseen maahanmuuttajat poissa.

-Maahanmuutto on kuin ruoste joka hitaasti mutta varmasti söisi Unkarin, hän sanoi vaalikampanjansa aikana perjantaina BBC:n mukaan.

Unkari ei suostunut ottamaan vastaan EU:n sille määrittelemiä kiintiöpakolaisia.

Orbán kieltäytyi vaaliväittelystä vastustajiensa kanssa samoin kuin puhumasta riippumattomalle medialle. Hänen viestinsä on mennyt perille hyvin varsinkin maaseudulla, missä ihmiset seuraavat vain valtion television uutiskanavaa. Kanavalla on illasta toiseen kerrottu mitä vahinkoa maahanmuuttajat aiheuttavat Länsi-Euroopan kaupungeissa.

Vuonna 2010 pääministeriksi noussut Orbán on saanut maan talouden jaloilleen pitämällä budjettivajeen kontrollissa, vähentämällä työttömyyttä ja valtionvelkaa. Hän on luvannut leikata tuloveroja.

Toisaalta tuloerot rikkaiden ja köyhien välillä ovat kasvaneet. Maassa on ollut joukko korruptioskandaaleja, joihin Fideszin virkailijoita on sekaantunut.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti