Uutiset

Urheiluministeri Sampo Terholle palautui mieleen Calgaryn kulta: "Jokaisella urheilua seuranneella suomalaisella on varmasti omia muistoja Matti Nykäsen uralta"

Sampo Terho muistuttaa kaksoisura-ajattelun tärkeydestä. Liian moni urheilija jäänyt tyhjän päälle kilpauransa jälkeen.
Urheiluministeri Sampo Terho harmittelee, että liian moni urheilija on jäänyt kilpauransa jälkeen tyhjän päälle. Kuva: Kimmo Penttinen

Urheiluministeri Sampo Terho (sin.) kuuluu siihen ikäluokkaan, joka istui tiukasti television ääressä 1980-luvulla seuraamassa Matti Nykäsen voitokasta uraa.

– Olin 11-vuotias, kun Matti voitti Calgaryn olympialaisissa kultaa. Hänellä oli siihen aikaan loputtomia voittohyppyjä eri kilpailuissa, mutta Calgaryn voitto oli pienen pojan mielessä käsittämätön, Terho muistelee.

Nykänen voitti vuoden 1988 talviolympialaisissa Calgaryssä kolme kultamitalia.

Ei kukaan osaa odottaa näin järkyttävää uutista

Maanantaiaamun uutinen 55-vuotiaan Matti Nykäsen kuolemasta sai Terhon hiljaiseksi.

– Ei kukaan osaa odottaa näin järkyttävää uutista. Osanottoni Matti Nykäsen läheisille.

Terho lisää, että jokaisella urheilua seuraavalla suomalaisella on varmasti omia henkilökohtaisia muistoja Nykäsen uralta. Hän lisää, että sen lisäksi, että Nykästä arvostettiin Suomessa, hän oli myös kansainvälisesti arvostettu urheilija.

– Nykäsen ja Jens Weissflogin väliset kilpailut olivat jännittäviä, Terho muistelee.

Urheiluministeri harmittelee, ettei vielä 1980-luvulla ymmärretty tukea huippu-urheilijan elämää sen jälkeen, kun ura alkaa olla takana.

– Yleisellä tasolla puhuen huippu-urheilijalla pitäisi olla myös toinen ura. Siihen on alettu kiinnittää yhä enemmän huomiota, ja Dual career -työtä täytyy jatkaa.

Terho toteaa, että vielä 1980-luvulla asiaa ei ymmärretty, ja moni sen ajan urheilija on jäänyt suurten saavutustensa jälkeen tyhjän päälle.

Uusimmat

Fingerpori

comic