Uutiset

Urpilainen saa tehtäväkseen kehittää Afrikan taloutta, ympäristöä ja sosiaalisia oloja: "Olen siitä todella innostunut"

Kansainvälisten kumppanuuksien komissaari Jutta Urpilainen (sd.) voi kaudellaan päästä jopa solmimaan yhteistyökuvioita EU:sta eronneen Britannian kanssa. Oppositiosta tuli ivaa salkun keveydestä.
Jutta Urpilainen (sd.) vastaa EU:n kansainvälisistä kumppanuuksista komissiossa. Salkun painopiste on Afrikan kehittämisessä. EU-parlamentin pitää vielä hyväksyä komissaarit. Kuva: JULIEN WARNAND
Jutta Urpilainen (sd.) vastaa EU:n kansainvälisistä kumppanuuksista komissiossa. Salkun painopiste on Afrikan kehittämisessä. EU-parlamentin pitää vielä hyväksyä komissaarit. Kuva: JULIEN WARNAND

Jutta Urpilainen (sd.) ottaa innostuneena vastaan kansainvälisistä kumppanuuksista vastaavan komissaarin tehtävät.

Tehtävänanto kattaa Euroopan kumppanit ympäri maailman, mutta painopiste on kehityspolitiikassa, maantieteellisesti Afrikassa ja kehittyvissä markkinoissa. Kyse ei ole kuitenkaan pelkästä kehitysavusta.

– Perinteisen kehitysyhteistyön puhtaan veden, köyhyyden poiston ja koulutuksen ohella EU investoi Afrikkaan ja yrityksiin, Urpilainen kertoo Lännen Medialle.

Tarkoitus on saada Afrikka vakaammaksi ja vauraammaksi sekä suojella maanosan ympäristöä esimerkiksi viemällä ympäristöystävällistä teknologiaa Euroopasta.

Rauha ja talouskasvu auttavat myös pakolaisuuden ja siirtolaisuuden hillitsemisessä. Myös sukupuolten tasa-arvon ja tyttöjen oikeuksien edistäminen kuuluvat salkkuun.

Suurin pääosasto komissiossa

Käytössään Urpilaisella on komission ulkosuhdepääosasto, joka on komission suurin. Siellä työskentelee joka kymmenes komission virkamiehistä.

Tähän pääosastoon kuuluu muitakin ulkopolitiikan komissaareja. EU:n ulkopolitiikan korkea edustaja on Espanjan Josep Borrell, joka on myös komission varapuheenjohtaja

EU:n budjetissa Urpilaisen tehtävään liittyvä kokonaisrahoitus on ollut kuluvalla rahoituskaudella 80 miljardia euroa. Sen odotetaan nousevan seuraavalla kaudella 100 miljardiin euroon. Urpilaisen käytettävissä olisi osa tästä rahasta.

Urpilaisen salkku pitää sisällään talous- ja ulkopolitiikkaa. Hän saattaa joutua tekemisiin myös Britannian kanssa, mikäli maa eroaa EU:sta. Myös Venäjä-suhteet voivat nousta esille osana EU:n ulkopoliittista tiimiä.

Tehtävänä Afrikka-strategia

EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen antoi Jutta Urpilaiselle tehtäväksi luoda Afrikka-strategian.

Sattumalta EU:n Afrikka-strategian luominen kuuluu myös Antti Rinteen (sd.) hallitusohjelman tavoitteisiin, joten linja on hyvin samankaltainen Suomen ulkopoliittisten tavoitteiden kanssa.

– Koen tehtävän mielekkääksi. Olen siitä todella innostunut, Urpilainen kuvaa vaikutusmahdollisuuksiaan.

Vielä Urpilainen ei mennyt yksityiskohtiin, mitä EU:n Afrikka-strategia voisi pitää sisällään. Selvää kuitenkin on, että siinä pitää olla suuntaviivoja suurten kysymysten kuten ilmastonmuutoksen ja siirtolaisuuden hillitsemiseksi.

Von der Leyen haluaa Euroopan ja Afrikan välille kestävän kumppanuuden.

Piikkiä oppositiosta, kiitosta hallituskumppanilta

Oppositiojohtaja Jussi Halla-aho (ps.) ei jättänyt käyttämättä tilaisuutta nälväistä Urpilaiselle annettua tehtävää.

– Euroviisuissa Suomelle povataan aina kärkisijoja – lopputuloksena zero puäng. Komissaarivalinnoissa Suomelle povataan taloussalkkua – lopputuloksena Afrikka-salkku, kirjoitti Halla-aho Twitterissä.

Hallituspuolue vihreiden linjaan salkku taas sopi. Urpilainen sai onnittelut meppi Ville Niinistöltä (vihr.) Twitterissä:

– Ehdotus salkuksi kiinnostava kestävän kehityksen kannalta ja edistää tärkeitä arvoja maailmalla. Kehitysyhteistyö, naisten ja tyttöjen asema ja Afrikka-politiikka ratkaisevia maailman tulevaisuudelle. Osa myös Suomen ulkopoliittisen profiilin nostoa.

Työministeri Timo Harakka (sd.) piti Twitterissä Urpilaisen tehtävää toivesalkkuna ja mahdollisuutena parantaa EU:n ja muun maailman suhteita.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti