Uutiset

USA asetti Iranille "kaikkien aikojen kovimmat" pakotteet, mutta myönsi kahdeksalle maalle poikkeusluvan öljykauppaan

Öljyn hinta oli maanantaina laskussa, mutta pitkällä aikavälillä Iran-pakotteiden uskotaan nostavan öljyn hintaa.
Yhdysvaltojen pakotteita vastustavat mielenosoittajat polttivat sunnuntaina Yhdysvaltojen ja Israelin lippuja Iranin pääkaupungissa Teheranissa. Sunnuntaina oli samalla kulunut tasan 39 vuotta siitä, kun iranilaiset mielenosoittajat valtasivat Yhdysvaltojen suurlähetystön Teheranissa.

Yhdysvaltojen Iranin-vastaiset pakotteet astuivat voimaan tänään maanantaina.

Pakotteiden tavoite on vaikeuttaa Iranin öljynvientiä. Ne kohdistuvat Iranin öljy-yhtiöihin, pankkisektoriin, kuljetusyhtiöihin ja useisiin satoihin yksityishenkilöihin.

Samalla kun pakotteet astuivat voimaan, Yhdysvallat myönsi kahdeksalle valtiolle poikkeusluvan öljykauppaan Iranin kanssa.

Yhdysvallat ei toistaiseksi kertonut, mistä kahdeksasta maasta on kysymys.

Etelä-Korea on toistaiseksi ainut valtio, joka on kertonut saaneensa poikkeusluvan öljykaupan jatkamiseen.

Öljyn hinta oli laskussa maanantaiaamuna, mutta pidemmällä aikavälillä öljyn hinnan odotetaan nousevan Yhdysvaltain pakotteiden vuoksi.

Tavoite estää ydinaseen kehittäminen

Yhdysvallat ilmoitti jo toukokuussa, että se vetäytyy Iranin ydinohjelmaa rajoittavasta sopimuksesta, joka solmittiin vuonna 2015 presidentti Barack Obaman kaudella.

Sopimuksen tavoitteena on, että Iran ei kehitä ydinasetta, vaan sitoutuu käyttämään ydinohjelmaansa ainoastaan energiantuotantoon.

Länsimaat taas purkavat sopimuksen mukaan Iranin-vastaiset talouspakotteet asteittain.

Muut sopimukseen sitoutuneet maat, kuten Ranska, Iso-Britannia, Kiina ja Venäjä eivät vetäydy sopimuksesta Iranin kanssa.

Yhdysvallat ovat kiristäneet Iranin-vastaisia pakotteita tänä vuonna asteittain, mutta maanantaina voimaan astuneet pakotteet ovat selvästi aiempia tiukempia.

USA:n ulkoministeri Mike Pompeon mukaan ne ovat kaikkien aikojen kovimmat Irania vastaan asetetut pakotteet.

Uusimmat

Fingerpori

comic