Uutiset

USA ilmoitti jättävänsä INF-ohjussopimuksen puolen vuoden päästä

Presidentti Donald Trump sanoi haluavansa neuvotella uuden, paremman sopimuksen.
Yhdysvallat ilmoittaa Venäjälle vetäytyvänsä maiden välisestä ohjussopimuksesta. Sopimus raukeaa puolen vuoden kuluttua. Presidentti Donald Trump kuvattiin Valkoisessa talossa viime viikolla. Kuva: Olivier Douliery / POOL

Yhdysvallat ilmoitti perjantaina vetäytyvänsä Yhdysvaltojen ja Venäjän välisestä INF-ohjussopimuksesta, joka säätelee ydinaseita. Ulkoministeri Mike Pompeon mukaan Yhdysvallat vetäytyy sopimuksesta puolen vuoden kuluttua, jos Venäjä yhä jatkaa sopimuksen rikkomista, kertoi Reuters.

Yhdysvallat antaa Venäjälle virallisen ilmoituksen asiasta tänään lauantaina. Venäjä ilmoitti perjantai-iltana olevansa yhä valmis keskustelemaan sopimuksesta.

– Jos Venäjä ei palaa sopimuksen piiriin puolen vuoden kuluessa todistamalla tuhonneensa sopimusta rikkovat ohjuksensa, niiden laukaisualustat ja muut varusteet, sopimus päättyy, Pompeo sanoi.

Yhdysvaltojen ilmoituksen jälkeen presidentti Donald Trump sanoi haluavansa neuvotella uuden, paremman sopimuksen.

Vetäytyminen ei tullut yllätyksenä, sillä Trump uhkasi vetäytymisellä jo viime vuonna.

Venäjä kiistää rikkomuksen

Venäjän ja Yhdysvaltojen vuonna 1987 sopima INF-ohjussopimus kieltää 500–5 500 kilometrin päähän maasta laukaistavat ohjukset. Yhdysvaltojen mukaan Venäjän uudet Novator 9M729-risteilyohjukset rikkovat sopimusta.

Venäjän mukaan näin ei ole, koska se sanoo 9M729-ohjusten kantomatkan jäävän vajaaksi sopimuksen alarajasta.

Venäjä on kieltäytynyt hävittämästä ohjuksiaan ja syyttää Yhdysvaltoja ohjusten käyttämisestä sopivana tekosyynä sopimuksesta irtautumiselle. Sen mukaan Yhdysvallat haluaa vapaat kädet uusien aseiden kehittämiseen.

Nato tukee Yhdysvaltoja

Ennen Pompeon ilmoitusta sotilasliitto Nato ilmoitti antavansa Yhdysvalloille asiassa ”täyden tuen”. Saksan liittokansleri Angela Merkel kommentoi asiaa sanomalla, että on tärkeää, että maat jatkavat keskustelua seuraavat puoli vuotta.

Trump totesi perjantaina antamassaan lausunnossa, että maiden väliset suhteet voisivat parantua merkittävästi, jos Venäjä olisi suostuvainen aseita koskeviin kompromisseihin.

Euroopalle tärkeä sopimus

Asiantuntijat ovat huolissaan siitä, että INF-sopimuksen kaatuminen heikentää muita asevarustelua rajoittavia sopimuksia. Pelko koskee erityisesti ydinaseita.

– Uudesta ennustamattomammasta tilanteesta kärsivät ne valtiot, joilla ei ole omaa ydinasepelotetta. Euroopassakin ollaan uudessa tilanteessa, kun pölyjä pyyhitään ydinaseiden päältä. Joudutaan palauttelemaan mieleen, mitä se tarkoittaa, sanoi Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola Lännen Medialle.

Asevarustelukierteen kylmän sodan jälkeen katkaissut INF-sopimus on ollut keskeinen etenkin Euroopan turvallisuuden kannalta. Vaikka Aaltolan mielestä INF-sopimusta on jo sen voimassa ollessa todennäköisesti rikottu, häviää sopimukseen sisältynyt ajatus riskien minimoimisesta.

– Asiaan olisi pitänyt herätä jo aikaisemmin. Sopimusjärjestelmän perusajatus, ydinkärkien määrän rajoittaminen minimitasolle, on romuttunut. Ydinaseet ovat palanneet ja se herättää pelottavia skenaarioita, sanoo Aaltola.

Aaltonen ei usko, että kielteinen kehitys on käännettävissä.

– Tällä hetkellä ei oikein ole näkyvissä sellaista tekijää. On palattu kilpailtuun maailmanaikaan, sanoo Aaltola.

INF-sopimus

Yhdysvaltain ja Neuvostoliiton vuonna 1987 solmima sopimus, joka kieltää lyhyen ja keskipitkän matkan maasta laukaistavat ohjukset.

Koskee erityisesti Eurooppaan sijoitettuja, kantamaltaan 500–5 500 kilometrin ohjuksia, joissa voi olla tavallinen tai ydinkärki.

Ratkaisi 1970-luvun puolivälistä edenneen asevarustelukierteen, joka kohdistui pitkälti Eurooppaan.

Sopimuksen tuloksena tuhottiin noin 2 700 ohjusta vuoteen 1991 mennessä.

Uusimmat

Fingerpori

comic