Uutiset

USA ja Pohjois-Korea käyvät salaisia neuvotteluja kolmannesta huippukokouksesta

Etelä-Korean presidentin Moon Jae-inin mukaan maiden väliset suhteet eivät ole umpikujassa.
Etelä-Korean presidentti Moon Jae-in on yrittänyt saada Pohjois-Korean luopumaan ydinaseista vastineeksi turvatakeista ja pakotteiden lopettamisesta. Kuva: SOREN ANDERSSON
Etelä-Korean presidentti Moon Jae-in on yrittänyt saada Pohjois-Korean luopumaan ydinaseista vastineeksi turvatakeista ja pakotteiden lopettamisesta. Kuva: SOREN ANDERSSON

Yhdysvallat ja Pohjois-Korea käyvät tällä hetkellä salaisia neuvotteluja mahdollisesta kolmannesta huippukokouksesta maiden johtajien kesken, kertoi Etelä-Korean presidentti Moon Jae-in keskiviikkona.

Moon vastasi kirjallisesti ulkomaisten toimittajien kysymyksiin. Hänen mukaansa ei ole syytä puhua ”umpikujasta” vain siksi, että Yhdysvaltain ja Pohjois-Korean välillä ei ole ollut virallista dialogia Pohjois-Korean riisumiseksi ydinaseista.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ja Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un pitivät toisen kokouksensa Vietnamin Hanoissa helmikuussa, mutta kokouksesta ei syntynyt sopimusta. Pohjois-Korea oli vaatinut pakotteiden helpottamista vastineeksi siitä, että se luopuisi ydinaseista.

”Molemmat osapuolet ovat mukana dialogissa koskien kolmatta huippukokousta”, Moon sanoi.

Moon toiminut välikätenä

Hänen mukaansa salaiset neuvottelut ovat edenneet molemminpuolisen yhteisymmärryksen merkeissä Hanoin kokouksen pohjalta.

Yhdysvallat oli ehdottanut työneuvotteluja pyytäen Pohjois-Koreaa palaamaan neuvottelupöytään ”mahdollisimman nopeasti”.

Pohjois-Korealla oli vuosia käynnissä ydin- ja ohjusohjelma, joka rikkoi YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselmia johtaen YK:n pakotteisiin.

Moon on yrittänyt toimia liennyttäjänä Korean niemimaalla. Hän on toiminut välikätenä saadakseen Pjongjangin luopumaan ydinaseista vastineeksi turvatakeista ja pakotteiden lopettamisesta.

Hanoin umpikuja oli kova isku Moonille, joka ennen huippukokousta oli yrittänyt ”helpottaa Yhdysvaltain taakkaa” lupaamalla taloudellisia myönnytyksiä Pjongjangille.

Trumpin kirjeen sisältö ”erinomainen”

Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo sanoi sunnuntaina, että Trumpin ja Kimin kirjeenvaihto lisäsi toiveita uusista neuvotteluista.

Pohjois-Korean virallinen uutistoimisto KCNA kertoi sunnuntaina, että Trumpin kirjeen sisältö oli ”erinomainen” ja Kim tutkisi sitä ”vakavasti”.

Donald Trump aikoo Japanin G20-huippukokouksen yhteydessä vierailla Etelä-Koreassa ja hän harkitsee käyntiä Koreat jakavalla demilitarisoidulla vyöhykkeellä sijaitsevassa Panmunjomin rajakylässä.

Samalla paikalla Kim ja Moon tapasivat viime vuonna historiallisessa huippukokouksessa. Koreat ovat yhä teknisesti sodassa keskenään vuosien 1950–53 konfliktin päättyessä vain tulitaukoon.

Uusimmat

Fingerpori

comic