Uutiset

USA ja Taliban-liike sopivat väkivallan vähentämisestä

Osapuolet allekirjoittavat sopimuksen 29. helmikuuta, vielä on liian aikaista puhua tulitauosta.
Afganistanilaiset naissotilaat osallistuivat sotaharjoitukseen Heratissa viime maanantaina. Taliban ja Yhdysvallat aikovat allekirjoittaa sopimuksen karkauspäivänä 29. helmikuuta. Kuva: epa08223913
Afganistanilaiset naissotilaat osallistuivat sotaharjoitukseen Heratissa viime maanantaina. Taliban ja Yhdysvallat aikovat allekirjoittaa sopimuksen karkauspäivänä 29. helmikuuta. Kuva: epa08223913

Yhdysvallat ja Afganistanin ääriliike Taliban allekirjoittavat 29. helmikuuta sopimuksen Afganistanissa, kertoivat Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo ja Taliban perjantaina.

Tätä ennen afganistanilaiset, kansainväliset ja Talibanin joukot valvovat viikon kestävää vähennetyn väkivallan aikaa keskiyöstä lähtien, kertoivat afgaaniviranomaiset ja Taliban aiemmin.

– Afganistanin islamilaisen emiraatin ja Yhdysvaltojen välisten pitkien neuvottelujen jälkeen molemmat osapuolet sopivat sopimuksen allekirjoittamisesta kansainvälisten tarkkailijoiden läsnäollessa, kertoi Talibanin tiedottaja.

Molemmat osapuolet valmistelevat myös vankien vapauttamista, kertoi tiedottaja Zabihullah Mujahid.

Pompeo sanoi omassa lausunnossaan, että Yhdysvallat ja Taliban ovat neuvotelleet poliittisesta sopimuksesta Afganistanissa ja amerikkalaisjoukkojen vähentämisestä alueella.

Vihdoinkin mahdollisuus rauhaan

Sopimus luo mahdollisuudet rauhaan maassa, jossa on sodittu vuosikausia ja jossa Yhdysvaltain joukot ovat olleet jo vuodesta 2001.

Yhdysvaltain ja Talibanin neuvottelijat ovat tavanneet Dohassa vuodesta 2018 lähtien vaikka taistelut ovatkin raivonneet Afganistanissa. Tuhansia siviilejä ja taistelijoita on kuollut samaan aikaan kun kapinalliset ovat laajentaneet hallussaan olevia alueita.

– Suunnitelman mukaan väkivallan vähentäminen viikon ajaksi Talibanin sekä kansainvälisten ja Afganistanin turvallisuusjoukkojen välillä alkaa, kertoi Afganistanin turvallisuusneuvonantajan tiedottaja Javid Faisal Reutersille.

Tämän toivotaan jatkuvan kauan ja avaavan tien tulitauolle ja Afganistanin sisäisille neuvotteluille.

Eräs Dohassa oleva Taliban-johtaja sanoi Reutersille, että vielä on liian aikaista puhua tulitauon olemassaolosta.

Uusimmat

Fingerpori

comic