Uutiset

USA lätkäisi uusia tuontitulleja Kiinalle – neuvottelut kesken

Yhdysvaltain määräämät uudet tuontitullit koskevat muun muassa Kiinassa valmistettuja teknologiatuotteita. Kuva: ALEKSANDAR PLAVEVSKI
Yhdysvaltain määräämät uudet tuontitullit koskevat muun muassa Kiinassa valmistettuja teknologiatuotteita. Kuva: ALEKSANDAR PLAVEVSKI

Yhdysvallat asetti perjantaina uusia tuontitulleja kiinalaisille tuotteille kesken maiden välisten neuvottelujen.

Kiinalaiset tuotteet yhteensä arvoltaan 200 miljardia dollaria saavat nyt kylkeensä entisen 10 prosentin sijasta 25 prosentin tullimaksun.

Asiasta kertovat muun muassa BBC ja uutistoimisto Reuters.

Kiina on sanonut ryhtyvänsä ”välttämättömiin vastatoimiin”.

Korkean tason neuvotteluja maiden välisestä tullikiistasta käydään parhaillaan Washingtonissa, ja niitä on määrä jatkaa perjantaina.

Yhdysvaltain valtiovarainministeri Steven Mnuchin ja Kiinan varapääministeri Liu He keskustelivat torstaina puolentoista tunnin ajan.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ilmoitti tuontitullien nostamisesta sunnuntaina, mikä laski pörssikursseja. Kauppakiista on painanut taloutta maailmanlaajuisesti viimeisen vuoden aikana ja luonut epävarmuutta.

Trump on varoittanut, että hän voisi ”pian” lätkäistä 25 prosentin tullit monille uusille kiinalaistuotteille ja tullit koskisivat silloin 325 miljardin arvosta Kiinan tuontia.

Kuluttajille lasku

Suurin sektori, johon tullit kohdistuvat, ovat modeemit reitittimet ja muut verkkolaitteet. Myös huonekalut, valaisimet, auton varaosat, imurit ja rakennustarvikkeet saavat lisää hintaa.

Johtaja Gary Shapiro Consumer Technology Associationista, joka edustaa Yhdysvalloissa osaa teknologiayhtiöistä, sanoo, että amerikkalaiset kuluttajat ja yhtiöt maksavat uudet tuontitullit, ei Kiina.

– Teollisuudenalallamme on yli 18 miljoonaa amerikkalaista työpaikkaa. Tariffien nostaminen on tuhoisaa, Shapiro sanoi lausunnossa Reutersin mukaan.

Myös muiden asiantuntijoiden mukaan uudet tuontitullit iskevät negatiivisesti joihinkin amerikkalaisyhtiöihin, jotka voivat nostaa kuluttajahintoja.

– Tästä tulee iso sokki taloudelle, sanoi BBC:lle pääjohtaja Deborah Elms Asian Trade Centresta.

– Ne ovat kaikki amerikkalaisyhtiöitä, joiden kustannukset nousevat 25 prosenttia. Ja sitten täytyy muistaa, että Kiina aikoo kostaa.

Uusimmat

Fingerpori

comic