Uutiset

USA on tositarkoituksella mukana Suomen hävittäjäkaupassa – tarjoaa sellaisen valikoiman, josta monet Nato-liittolaisetkin saavat vain haaveilla

Suomi pääsee valitsemaan hävittäjänsä Yhdysvaltain asevoimien parhaimmistosta, jos ei lasketa vain USA:n omaan käyttöön rakennettua F-22-ilmaherruushävittäjää. Tarjolla Suomelle ovat häivehävittäjä F-35 tai Super Hornetin ja Growlerin yhdistelmä. Elektronisen sodankäynnin mestari Growler on viety tähän asti vain Australiaan.
Yhdysvallat tarjoaa Suomelle jo kolmatta eri hävittäjää, kun Boeingin Super Hornetin kauppaan sisältyisi Tikkakoskella kesäkuussa nähty Growler-hävittäjä (kuvassa). Kuva: Jari Toivonen

Uutta hävittäjää valitessaan Suomi pääsee poikkeukselliseen asemaan, sillä maailman suurin sotilasmahti Yhdysvallat tarjoaa lähes koko hävittäjäkalustonsa parhaimmistoa.

Jos Suomi jatkaa Hornetin jälkeen hävittäjäyhteistyötä Yhdysvaltain kanssa, se saa valita joko Lockheed Martinin häivehävittäjän F-35:n tai Boeingin Super Hornetin ja elektroniseen sodankäyntiin erikoistuneen Growlerin paketin.

Yhdysvaltain etulinjan hävittäjäkalustosta ainoastaan F-22 ei ole kaupan, kenellekään.

Aiemmin vastaava tarjous on ollut pöydällä vain Australialle, jonka asevoimiin kuuluvat tätä nykyä Super Hornet, Growler ja F-35.

Näistä syistä Suomi on erityisasemassa Euroopassa

Miksi Yhdysvallat haluaa näin kovasti Suomen valitsevan oman hävittäjänsä?

Totta kai raha vaikuttaa. Suomen hävittäjäkauppa on yksi lähivuosien suurimpia maailmassa. Suomen ilmavoimat ovat Euroopan mittakaavassa kunnioitusta herättävät.

Raha ei ole kuitenkaan ainoa syy. Muuten kyseistä hävittäjävalikoimaa tarjottaisiin kaikille maksukykyisille ystävällismielisille maille.

Yhdysvaltain silmissä yksi tärkeä syy on varmasti Suomen maantieteellinen sijainti ja sotilaallinen liittoutumattomuus.

Suomi on Venäjän rajalla avainkohdassa Baltian Nato-maiden ja Natoon kuuluvan Norjan välissä. Suomen uskottava puolustus on tärkeä Yhdysvalloillekin.

Growleria ei ole tähän mennessä tarjottu muille maille kuin Australialle Yhdysvaltain ulkopuolella. Sitä ei ole tarjottu yhdellekään eurooppalaiselle Nato-maalle.

Suomi on siis Yhdysvaltain näkökulmasta sotilashankinnoissa erityisasemassa Euroopassa. Varmastikaan hyvät presidenttitason suhteet eivät tilannetta huononna.

Yhdysvallat on syventänyt kahdenvälistä puolustusyhteistyötään Suomen kanssa allekirjoittamalla ”Statement of intent” -asiakirjan lokakuussa 2016 Helsingissä. Se antaa valtuudet syvenevään puolustusyhteistyöhön ja laajaan yhteisharjoitteluun.

Lockheed Martin käytti asiakasmaistaan, myös Suomesta, termiä ”Yhdysvallat ja sen kansainväliset liittolaiset”. Tämä saattaa kuvastaa katsantokantaa laajemminkin Yhdysvalloissa, vaikka varsinaista liittosopimusta Suomella ei ole.

Growler ratkaisee näkymättömyyden sokaisemalla

Mikä tekee Growlerista niin ihmeellisen?

Siinä missä F-35 piileskelee vihollisen tutkia häiveteknologian avulla, Growler sokaisee tutkat elektronisen sodankäynnin tyrmäyksellä.

Molemmilla tavoilla pyritään samaan lopputulokseen, näkymättömyyteen ja pääsyyn ensimmäisenä ampuma-asemaan.

Growlerin vahvuus tässä vertailussa lienee se, että se pystyy tarvittaessa muokkaamaan sokaisevaa iskuaan vihollisen mukaan, kun taas häiveteknologia on enimmäkseen passiivista ja sisäänrakennettua.

Growler on tiettävästi maailman vahvin elektronisen sodankäynnin hävittäjä. Kaksipaikkainen ruotsalainen Gripen F tarjoaa valmistuessaan samanlaisia kykyjä, muttei yhtä kovalla teholla.

Hävittäjäjakauma menisi niin, että yksi Growler pystyisi ilmassa piilottamaan tutkasta lukuisia Super Horneteja. Suomi saa itse päättää, kuinka paljon se tarvitsisi kalliimpia Growler-hävittäjiä 64 hävittäjän kaupassa.

Lopuksi: Jos asia olisi hinnan, hankintapolitiikan ja huoltokäytäntöjen puolesta mahdollista, kourallinen Growlereita 64 hävittäjän joukossa ei varmasti tekisi pahaa, olipa Suomen hävittäjävalinta mikä tahansa.

Uusimmat

Fingerpori

comic