Uutiset

USA syyttää Venäjää Venezuelan tilanteen "edesvastuuttomasta kärjistämisestä" – uusi sähkökatko pimensi pääkaupungin

Ryhmä ihmisiä jäi pimeyteen Venezuelan parlamenttirakennuksessa, kun sähkökatko pysäytti taas toimintoja pääkaupungissa Caracasissa. Kuva: RAYNER PENA
Ryhmä ihmisiä jäi pimeyteen Venezuelan parlamenttirakennuksessa, kun sähkökatko pysäytti taas toimintoja pääkaupungissa Caracasissa. Kuva: RAYNER PENA

Yhdysvallat syyttää Venäjää Venezuelan tilanteen ”edesvastuuttomasta kärjistämisestä”. Kaksi venäläistä sotilaskonetta ja joukko sotilaita saapui venezuelalaisten mediatietojen mukaan Venezuelan pääkaupunkiin Caracasiin lauantaina.

Venezuelan hallitseva sosialistipuolue on myöntänyt koneiden tulon, mutta ei ole antanut sille mitään selitystä.

Bloomberg News -uutistoimisto sen sijaan siteerasi Venezuelan viestintäministeriön lähdettä, jonka mukaan koneet tulivat huoltamaan venäläistä sotilaskalustoa, jota öljyrikas Venezuela on ostanut vuosien varrella.

Venäjä ei ole millään tavalla kommentoinut koneiden liikkeitä eikä reagoinut Yhdysvaltain syytöksiin. Venäjä on Venezuelan presidentin Nicolás Maduron tärkein tukija.

Yhdysvallat pitää Maduron hallintoa laittomana. Tämän vuoksi Yhdysvallat tunnusti parlamentin puhemiehen Juan Guaidón maan väliaikaiseksi presidentiksi tammikuussa.

”USA ei pysy toimettomana”

Yhdysvallat on asettanut Maduron hallinnolle nipun pakotteita, jotka kuristavat Venezuelan öljyteollisuutta. Viimeksi perjantaina pakotelistalle tuli pankkeja kuten valtion omistama kehityspankki Bandes sekä kaupalliset pankit Banco de Venezuela ja Banco Bicentenario

Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo kertoi maanantaina puhelimessa venäläiskollegalleen Sergei Lavroville, ettei Yhdysvallat ”pysy toimettomana”, kun Venäjä tukee Venezuelaa. Pompeo ei kuitenkaan täsmentänyt, millaisia toimia Yhdysvallat on suunnitellut.

Presidentti Donald Trump sanoi vuonna 2017, että ”sotilaallinen optio” on Venezuelan osalta pöydällä, mutta hänen hallintonsa jäsenet ovat vaimentaneet puheita sotilaallisesta väliintulosta.

Sähkökatko taas riesana

Sähkökatko lamautti ison osan Venezuelaa maanantaina. Edellinen suuri sähkökatkos sattui kolme viikkoa sitten.

Caracasin lentokenttä pimeni ja metro pysähtyi sähköpulan vuoksi. Lentokentällä passeja tarkastettiin taskulamppujen avulla, mutta lentoja ei kuitenkaan peruttu. Kauppoja suljettiin normaalia aikaisemmin varastelun pelossa.

Tiedotusministeri Jorge Rodríguez sanoi, että maanantain sähkönjakeluhäiriöissä oli ”samanlaisia piirteitä kuin maaliskuun 7. päivän hyökkäyksessä”.

Presidentti Maduron mukaan syy maaliskuun alun sähkökatkokseen oli Yhdysvaltain järjestämä ”kyberhyökkäys”.

Paikallisten asiantuntijoiden mukaan syitä kannattaa kuitenkin etsiä Venezuelan vesivoimaloiden huollon pitkäaikaisista laiminlyönneistä.

Uusimmat

Fingerpori

comic