Uutiset

USA testasi keskipitkän matkan ohjusta ensi kertaa INF-sopimuksesta eroamisen jälkeen

Venäjä ilmoitti tekevänsä parhaansa, ettei USA:lla ole ylivoimaa tällaisissa ohjuksissa.
Saksalaisella aktivistilla oli Yhdysvaltain presidenttiä Donald Trumpia esittävä maski kun hän osoitti mieltään Yhdysvaltain INF-sopimuksesta vetäytymistä vastaan Berliinissä 1. elokuuta. Kuva: OMER MESSINGER
Saksalaisella aktivistilla oli Yhdysvaltain presidenttiä Donald Trumpia esittävä maski kun hän osoitti mieltään Yhdysvaltain INF-sopimuksesta vetäytymistä vastaan Berliinissä 1. elokuuta. Kuva: OMER MESSINGER

Yhdysvaltain puolustusministeriö Pentagon ilmoitti maanantaina testanneensa maasta laukaistavaa risteilyohjusta, jonka kantama on yli 500 kilometriä. Kyseessä on ensimmäinen tällainen ohjuskoe sen jälkeen, kun Yhdysvallat vetäytyi keskimatkan ohjukset kieltävästä INF-sopimuksesta.

Yhdysvallat vetäytyi vuonna 1987 solmitusta sopimuksesta muodollisesti 2. elokuuta sanoen Venäjän rikkoneen sopimusta, minkä Venäjä on kiistänyt.

Yhdysvaltain presidentin Ronald Reaganin ja Neuvostoliiton johtajan Mihail Gorbatshovin solmima sopimus kielsi maasta laukaistavat ohjukset, joiden kantama on 500 kilometristä 5 500 kilometriin.

Pentagon kertoi ohjuskokeen tapahtuneen sunnuntaina San Nicolasin saarella Kaliforniassa. Ohjus osui kohteeseensa yli 500 kilometrin päässä.

INF-sopimus olisi kieltänyt tällaisen kokeen.

Venäjä: ”Kansainvälisen yhteisön pilkkaa”

– Yhdysvaltain asevoimien tekemä koe maasta laukaistavalla ohjuksella, mikä on kielletty INF-sopimuksella, kaksi viikkoa sopimuksesta vetäytymisen jälkeen on silkkaa kyynisyyttä ja kansainvälisen yhteisön pilkkaa, sanoi venäläinen parlamentaarikko Frants Klinsevitsh maanantaina uutistoimisto RIA:n mukaan.

Hän sanoi Venäjän tekevän parhaansa, että Yhdysvalloilla ei ole ylivoimaa tällaisissa ohjuksissa. Hän kuitenkin lisäsi, että Venäjä ei halua astua asevarustelukilpaan.

Yhdysvaltain virkailijat sanoivat jo kuukausia sitten suunnittelevansa tällaisen ohjustestin tekemistä elokuussa. Seuraava koe keskimatkan ohjuksella on marraskuussa.

Kiista INF-sopimuksesta on heikentänyt entisestään Yhdysvaltain ja Venäjän suhteita, jotka ovat syvimmässä aallonpohjassa sitten kylmän sodan päättymisen vuonna 1991.

Joidenkin asiantuntijoiden mukaan INF-sopimuksen kaatuminen kaivaa maata myös muiden aserajoitussopimusten alta. Ydinaseiden leviämisen estämiseksi rakennetun maailmanlaajuisen järjestelmän pelätään kaatuvan.

Uusimmat

Fingerpori

comic