Uutiset

USA:n korkein oikeus linjasi: kuolemaantuomitulle ei tarvitse taata "kivutonta kuolemaa"

Yhdysvalloissa korkeimman oikeuden tuomareiksi on viimeksi nimitetty Brett Kavanaugh (vas.) ja Neil Gorsuch. He olivat enemmistössä sitä mieltä, että perustuslaki ei takaa "kivutonta kuolemaa" kuolemanrangaistukseen tuomitulle. Kuva: MICHAEL REYNOLDS
Yhdysvalloissa korkeimman oikeuden tuomareiksi on viimeksi nimitetty Brett Kavanaugh (vas.) ja Neil Gorsuch. He olivat enemmistössä sitä mieltä, että perustuslaki ei takaa "kivutonta kuolemaa" kuolemanrangaistukseen tuomitulle. Kuva: MICHAEL REYNOLDS

Yhdysvalloissa perustuslaki ei takaa kuolemanrangaistukseen tuomitulle ”kivutonta kuolemaa”. Tähän johtopäätökseen päätyi maan korkein oikeus tällä viikolla antamassaan tuomiossa.

Missourissa kuolemanrangaistusta odottava mies haki korkeimmalta oikeudelta lupaa tulla teloitetuksi pikemmin tappavalla kaasulla kuin myrkkyruiskeella.

Russell Bucklew’lla, 50, on verellä täyttyneitä kasvaimia, jotka saattaisivat myrkkyruiskeen vuoksi puhjeta ja aiheuttaa suurta tuskaa.

Yhdysvalloissa perustuslaki kieltää julman rangaistuksen. Asiasta kertoo muun muassa uutistoimisto Reuters.

Korkein oikeus on tehnyt aiemminkin päätöksiä, joissa on otettu kantaa kuolemanrangaistuksen julmuuteen. Esimerkiksi vuonna 2015 se päätti, että Oklahoman osavaltion käyttämä myrkkyruiske ei ollut laittoman julma teloitustapa.

Tuomari Stephen Breyer, joka kuuluu korkeimman oikeuden liberaaleihin, toisti tällä viikolla mielipiteensä vuodelta 2015: jos vankeja ei voida teloittaa nopeasti rikkomatta heidän oikeuksiaan, ”voi olla, että… ei yksinkertaisesti ole perustuslaillista tapaa panna kuolemantuomioita täytäntöön”.

Enemmistö kannattaa

Enemmistö amerikkalaisista kannattaa yhä kuolemanrangaistusta, vuonna 2014 julkaistun Yougov-mielipidekyselyn mukaan 59 prosenttia. Suurin osa heistä on sitä mieltä, että kuoleman tulisi tapahtua niin nopeasti ja kivuttomasti kuin mahdollista.

Amerikkalaiset teloitetaan useimmiten myrkkyruiskeella. Ennen vuotta 1982, jolloin myrkkyruisketta käytettiin ensimmäisen kerran teloitukseen, suurin osa kuolemantuomioista pantiin täytäntöön sähkötuoleissa.

Nykyisin sähkötuoli rinnastuu laajasti kidutukseen.

Myrkkyruisketta on pidetty suhteellisen rauhallisena teloitustapana, vaikka sitä ei juuri etukäteen tutkittu.

Vuonna 2005, kun jo tuhansia ihmisiä oli teloitettu myrkkyruiskeella, tehtiin tutkimus Texasissa ja Virginiassa. Sen mukaan lähes puolet teloitetuista saattoi olla tajuissaan, kun he kuolivat ja todennäköisesti hyvin tuskissaan. He eivät kuitenkaan olleet pystyneet ilmaisemaan sitä millään tavalla, koska yksi ruiskeen kemikaaleista lamauttaa lihakset.

Indianalaisen kirurgin Leonidas Koniarisin tutkimuksesta uutisoi BBC.

Typpikaasu vaihtoehdoksi

Myrkkyruiske on ollut vastatuulessa tällä vuosikymmenellä, kun useat lääkeyhtiöt eivät ole halunneet tuotteittaan käytettävän teloituksissa.

Korvaavat myrkky-yhdistelmät eivät ole välttämättä toimineet odotetulla tavalla, ja useassa tapauksessa jokin on mennyt vikaan ja teloitettava on kärsinyt. Esimerkiksi Joseph Woodin teloitus vuonna 2014 kesti lähes kaksi tuntia, jonka aikana hänen laskettiin haukkoneen henkeä noin 600 kertaa.

Myrkkyruiskeelle onkin etsitty vaihtoehtoja: Oklahoman, Alabaman ja Mississippin osavaltiot ovat päättäneet sallia teloitukset typpikaasulla.

Typpikaasun käytöstä teloituksissa ei kuitenkaan ole tieteellisiä tutkimuksia. The New York Times kirjoittaa, että tehdasturmissa typpeä hengittäneet kuolivat nopeasti, samoin monesti työtoverit, jotka riensivät apuun.

Kaasukaluston hankinta on kuitenkin törmännyt Oklahomassa samoihin ongelmiin kuin myrkkyruiskuissa: valmistajat eivät halua tulla yhdistetyksi teloituksiin.

Teloitukset

Yhdysvallat kuuluu maailman maista teloittajien kärkikymmenikköön: maassa on teloituksia kahdeksanneksi eniten.

Kuolemanrangaistusta odottaa Yhdysvalloissa noin 2 750 vankia.

Vuodesta 1976, kun korkein oikeus laillisti jälleen kuolemantuomion, 1 493 ihmistä on teloitettu.

Vuonna 1982 tehtiin ensimmäinen teloitus myrkkyruiskeella. Vuonna 1996 oli toistaiseksi viimeinen teloitus hirttämällä.

Vuonna 2017 Yhdysvallat teloitti 23 ihmistä.

Kiinassa eniten

Amnesty Internationalin mukaan ylivoimaisesti eniten ihmisiä teloitetaan Kiinassa, vuosittain tuhansia. Kiina ei julkista tilastoja asiasta.

Seuraavaksi eniten teloittavat Iran (yli 500), Saudi-Arabia (146) ja Irak (yli 125) vuoden 2017 tilastojen mukaan.

Uusimmat

Fingerpori

comic