Uutiset

USA:n laivasto erotti lentotukialuksen komentajan, joka oli huolissaan laivallaan puhjenneista koronavirustartunnoista

Kommodori Brett Crozierin kirje oli vuotanut julkisuuteen. Puolustusministeriö Pentagon haluaa salata sen, miten koronavirus on iskenyt maan asevoimiin.
Lentotukialus USS Theodore Rooseveltin kommodori Brett Crozier oli vaatinut kirjeessään voimakkaita toimia laivalla raivoavan koronaviruksen saamiseksi aisoihin. Kuva: epa08335877
Lentotukialus USS Theodore Rooseveltin kommodori Brett Crozier oli vaatinut kirjeessään voimakkaita toimia laivalla raivoavan koronaviruksen saamiseksi aisoihin. Kuva: epa08335877

Yhdysvaltain laivasto erotti torstaina lentotukialus USS Theodore Rooseveltin komentajan, joka oli kirjoittanut julkisuuteen vuotaneen kirjeen, jossa vaadittiin kovempia toimia aluksella puhjenneiden koronavirustartuntojen vuoksi.

Kommodori Brett Crozierin erottamisesta 5 000 merimiehen alukselta kertoi ensin Reuters, sitten siitä ilmoitti vt. laivastoministeri Thomas Modly. Modlyn mukaan Crozier oli esittänyt ”huonoa arvostelukykyä”.

Kommodorin erottaminen on dramaattinen esimerkki siitä, miten koronavirus haastaa Yhdysvaltain insituutioita, jopa Yhdysvaltain asevoimia, jossa on totuttu vaarallisiin ja monimutkaisiin tehtäviin.

Pentagon yrittää salata

Yhdysvaltain puolustusministeriö Pentagon yrittää samaan aikaan rajoittaa tietoja siitä, miten koronavirus jyllää asevoimien keskuudessa peläten maan sotilaallisen valmiuden kärsivän kriisin tai konfliktin uhatessa.

Reuters kertoi jo viime viikolla, että Pentagon aloittaa tietojen salaamisen asevoimien sisällä leviävästä koronaviruksesta.

Modlyn mukaan Crozierin kirje lähetettiin komentoketjua pitkin, mutta kommodori ei ollut varmistanut sitä, että se ei vuotaisi ulkopuolisille.

– Minulla ei ole informaatiota enkä minä väitä, että hän olisi vuotanut informaation, Modly kertoi tiedotustilaisuudessa.

– Hän lähetti sen melko laajalti, eikä hän varmistanut, että se ei vuotaisi ja tämä on osa hänen vastuutaan.

Modlyn mukaan kirje ”soitti hälytyskelloja tarpeettomasti”.

Demokraatit arvostelivat erottamista

Demokraattisenaattori Mark Warner kritisoi laivaston päätöstä sanomalla, että laivasto tarvitsee ihmisiä, jotka haluavat puhua merimiesten puolesta. Hänen mukaansa Crozier on patriootti, joka ”vain yritti tehdä mikä on parasta hänen miehistölleen”.

– En ymmärrä, miksi jotakuta rankaistaan tästä, varsinkin kun kyse on niin monesta ihmishengestä.

Presidentti Donald Trump ei lehdistötilaisuudessa ollut sitä mieltä, että Crozier ilmeisesti erotettiin siksi, että tämä yritti pelastaa merimiesten henkiä.

– En ole lainkaan sitä mieltä. En yhtään, Trump sanoi.

Demokraattien presidenttiehdokkuutta tavoitteleva Joe Biden sanoi, että Trumpin hallinto osoittaa ”huonoa arvostelukykyä” erottamalla komentajan, joka halusi voimakkaampia toimia laivassaan raivoavan koronaviruksen saamiseksi aisoihin.

– Donald Trumpin vt. laivastoministeri ampui viestintuojan – komentajan joka uskollisesti huolehti kansallisesta turvallisuudesta ja velvollisuudestaan huolehtia merimiehistä, joka oikein kiinnitti huomion laajempaan huoleen siitä, miten ylläpitää sotilaallinen valmius tämän pandemian aikana, Biden sanoi.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic