Uutiset

USA:n puolustusministeri kiisti maansa vetävän joukot Irakista

USA:n iskussa surmatun Suleimanin ruumis tuotiin hautajaisia varten tämän kotikaupunkiin Kermaniin.
Iranin vallankumouskaartien sotilaskomentaja kenraali Mohammad Bagheri rukoili iranilaiskomentaja Qassim Suleimanin arkulla Teheranissa maanantaina. Kuva: IRAN'S SUPREME LEADER OFFICE HANDOUT
Iranin vallankumouskaartien sotilaskomentaja kenraali Mohammad Bagheri rukoili iranilaiskomentaja Qassim Suleimanin arkulla Teheranissa maanantaina. Kuva: IRAN'S SUPREME LEADER OFFICE HANDOUT

Yhdysvaltain puolustusministeri Mark Esper on kiistänyt, että Yhdysvaltain joukot olisivat vetäytymässä Irakissa sen jälkeen kun amerikkalaiskenraalin kirjeessä annettiin ymmärtää vetäytymisen tapahtuvan.

BBC kertoi kirjeessä sanotun, että Yhdysvallat ”sijoittelee joukkojaan uudelleen tulevina päivinä ja viikkoina”. Tätä ennen Irakin parlamentissa oli vaadittu joukkojen vetämistä maasta.

Esper sanoi, että ”lähtemisestä ei ole minkäänlaista päätöstä”.

Sekaannus tuli samaan aikaan kun amerikkalaisjoukkoja uhattiin sen jälkeen kun Yhdysvallat oli surmannut iranilaiskomentaja Qassim Suleimanin.

Hän kuoli Yhdysvaltain droneiskussa Bagdadissa perjantaina, käskyn tähän oli antanut presidentti Donald Trump.

Komentajan surma on kiristänyt alueellista jännitystä Iranin uhatessa ”vakavalla kostolla”.

Sekaannusta aiheuttaneen kirjeen oli lähettänyt prikaatinkenraali William H. Seely, joka komentaa Irakissa olevia amerikkalaisjoukkoja. Kirje oli lähetetty yhteisten operaatioiden apulaisjohtajalle Abdul Amirille.

Suleimanin ruumis Kermaniin

Suleimanin ruumis on saapunut hänen kotikaupunkiinsa Kermaniin Kaakkois-Iranissa hautajaisia varten, kertoi virallinen Irna-uutistoimisto tiistaina.

Valtiollinen televisio lähetti kuvaa tuhansista ihmisistä kaupungin kaduilla suremassa Suleimania. Useimmat olivat pukeutuneet mustiin.

Suleimania pidettiin yleisesti Iranin toiseksi vaikutusvaltaisimpana henkilönä korkeimman johtajan ajatollah Ali Khamenein, 80, jälkeen. Khamenei itki muiden mukana satojen tuhansien osallistuessa Suleimanin saattokulkueeseen Teheranin kaduilla maanantaina.

Khamenei johti rukouksia hautajaisissa Iranin pääkaupungissa. Hän joutui välillä keskeyttämään rukouksen kun hänen äänensä värisi liikutuksesta. Suleimani, 62, oli kansallinen sankari niillekin, jotka eivät pitäneet itseään Iranin uskonnollisten johtajien kannattajina.

Surijat huusivat ”Kuolema Amerikalle!”, mikä oli kansallisen yhtenäisyyden osoitus sen jälkeen kun maassa oli marraskuussa ollut hallituksen vastaisia protesteja, joissa moni kuoli.

Uusimmat

Fingerpori

comic