Uutiset

USA:n puolustusministeriö ohjaa 3,6 miljardia dollaria rajamuurin rakentamiseen

Puolustusministeri Mark Esper hyväksyi varojen vapauttamisen muuriprojektiin tiistaina. Kuva: EPA

Yhdysvaltain puolustusministeriö Pentagon ohjaa budjetistaan 3,6 miljardia dollaria rajamuurin rakentamiseen. Puolustusministeri Mark Esper hyväksyi varojen vapauttamisen muuriprojektiin tiistaina.

Saadakseen muurirahat Pentagon käytännössä katkaisi rahoituksen 127 rakennusprojektilta. Noin puolet rahoituksesta otetaan projekteilta Yhdysvalloissa ja puolet projekteista ulkomailla.

Pentagon kuitenkin vakuutti, ettei projekteja peruta. Se kuitenkin myönsi niiden viivästyvän, ellei kongressi myönnä niille uutta rahoitusta.
Presidentti Donald Trumpin helmikuussa Meksikon vastaiselle rajalle julistama kansallinen hätätila antaa puolustusministerille mahdollisuuden toteuttaa rakennusprojekteja ilman kongressin hyväksyntää.

Trump julisti hätätilan, kun kongressi ei myöntänyt hänelle niin paljon muurirahaa kuin presidentti olisi halunnut. Trump on halunnut kanavoida muurin rakentamiseen yhteensä 6,6 miljardia dollaria. Presidentin ratkaisua vastaan on nostettu useita oikeusjuttuja, mutta toistaiseksi hätätilaa ei ole todettu laittomaksi.

Nyt vapautetuilla varoilla aiotaan rakentaa uutta muuria tai parantaa olemassa olevia aitoja noin 280 kilometrin matkalta. Meksikon rajamuuri oli Trumpin keskeinen kampanjalupaus. Muurin avulla Trump haluaa pysäyttää laittoman siirtolaisuuden etenkin Keski-Amerikan maista.

–  Tämä rahoitus lisää huomattavasti kotimaan turvallisuudesta vastaavan ministeriön kykyä estää laitonta maahantuloa, sanoi Pentagonin edustaja Jonathan Hoffman.

Demokraatit lyttäsivät luonnollisesti Trumpin hallinnon ratkaisun.

–  Hallinnon vastuuton päätös siirtää varoja hyväksytyistä Yhdysvaltain asevoimien rakennusprojekteista tekee Amerikasta vähemmän turvallisen ja häpäisee perustuslain, sanoi edustajainhuoneen puhemies Nancy Pelosi.

Uusimmat

Näkoislehti

21.9.2020

Fingerpori

comic