Uutiset

USA:n rahakirstun uusi vartija on Trumpin vastakohta

Tämä mies on syytä tuntea. Presidentti Donald Trump ilmoitti myöhään torstaina, että Yhdysvaltain keskuspankin uusi pääjohtaja on 64-vuotias Jerome Powell. Nimitys tarvitsee vielä senaatin hyväksynnän, mutta siltä suunnalta ei odoteta vaikeuksia.

Yhdysvaltain keskuspankin eli tuttavallisemmin Fedin pääjohtaja on maailman vaikutusvaltaisimpia ihmisiä. Hänen suunliikkeitään seurataan tarkasti pörssisaleissa eri puolilla maailmaa.

Powellin valintaa osattiin odottaa.

Kyse on siinä mielessä linjassa muiden Trumpin henkilövalintojen kanssa, että Jeremy ”Jay” Powell on rikas liikemies, jonka takataskussa on republikaanisen puoleen jäsenkirja.

Powell on Washington Postin mukaan rikkain Fedin pääjohtaja sitten Marriner Ecclesin, joka oli keskuspankin ykkönen vuosina 1934–48.

Toisaalta kyse on hyvin epätrumpmaisesta ratkaisusta, sillä Powellin ei uskota muuttavan Fedin politiikkaa juuri millään lailla. Yleensähän Trump on pyrkinyt tekemään pesäeroa edeltäjäänsä kaikessa missä se vain on mahdollista.

Nimi siis vaihtuu. Barack Obaman nimittämä Janet Yellen ehti palvella Fediä vain neljä vuotta. Hyvän taloussuhdanteen aikana ei Yhdysvalloissa ole ollut tapana vaihtaa keskuspankin johtoa, mutta ilmeisesti Trumpille on ylivoimainen kynnys hyväksyä Obaman valintoja.

Toisaalta myös Powell on Obaman nimittämä. Obama poimi Powellin keskuspankin johtokuntaan vuonna 2011, ja hänen kauttaan jatkettiin vuonna 2014.

Powell on keskitien kulkija, joka hakee kulisseissa puolueiden välistä yhteisymmärrystä. Powell ei tuo itseään esille. Hän on rauhallisuuden perikuva, joka ei menetä malttiaan kovassaan tuiverruksessa.

Powellin työskentelytapa on täydellinen vastakohta Donald Trumpille.

Keskuspankin johtokunnassa Powell on kaiken aikaa ollut samoilla linjoilla pääjohtajien – Ben Bernanken ja Janet Yellenin – kanssa. Finanssikriisin kurimuksesta irtipääsemisessä Fed auttoi ostamalla konkurssiin partaalle joutuneiden pankkien osakkeita ja pudottamalla korot nollaan.

Kaikkia republikaaneja ei tämä politiikka miellyttänyt, mutta Powell on puolustanut keskuspankin politiikkaa. Siihen ei odoteta äkkikäännöstä hänen pääjohtajakaudellaan.

Toisaalta on myös heitetty ilmaan epäilyjä siitä, että investointipankissa ison omaisuuden kerännyt Powell ajaisi suurten pankkien asiaa. Hän on puolustanut finanssimarkkinoiden tiukkaa valvontaa, mutta antanut myös ymmärtää, että joiltakin osin sääntely on ollut turhaa.

Kysymysmerkkejä on herättänyt myös Powellin koulutustausta. Fedin pääjohtajat ovat yleensä olleet arvostettuja ekonomisteja, mutta Powell on juristi.

Powellin kanssa työskennelleet sanovat kuitenkin, että Powell on pinnistellyt tosissaan oppiakseen Fedin työskentelyn tekniset yksityiskohdan ja makroekonomian lainalaisuudet.

Powellia kuvaillaan ”harmillisen tavalliseksi”. Hän pyöräilee usein työpaikalleen, pelaa golfia ja soittaa kitaraa.

Juristisukua

Jerome H. Powell syntyi 64 vuotta sitten Washington DC:ssä.
Hänen isänsä oli juristi, ja hänellä itselläänkin on oikeustieteen tutkinto Georgetownin yliopistosta. Lisäksi hänellä on toinen tutkinto politologiasta Princetonin yliopistosta.
Aluksi Powell työskenteli lakiasiaintoimistoissa.
Vuonna 1984 hän siirtyi investointipankkiiriksi New Yorkiin.
Vuonna 1997 hän tuli partneriksi Carlyle Groupiin. Tässä firmassa hän rikastui niin että vuoden 2016 lopussa hänen omaisuutensa oli 55 miljoonaa dollaria.
Vuonna 2011 presidentti Barack Obama nimitti Powellin keskuspankin johtokuntaan.
Powell on naimisissa elokuvatuottaja Elissa Leonardin kanssa. Pariskunnalla on kolme lasta.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti