Uutiset

USA:n ulkoministeriö: Iran yhä johtava terrorismin tukija

Terroristiset hyökkäykset vähenivät viime vuonna 27 prosenttia edellisvuoteen verrattuna.
Kukkaseppeleessä lukee "terrorismin uhreille" muistosuihkulähteen luona Pariisissa 19. syyskuuta. Paikalla järjestettiin seremonia terrorismin uhrien muistoksi.

Yhdysvallat pitää edelleen Irania johtavana terrorismia tukevana valtiona maailmassa, kertoo Yhdysvaltain ulkoministeriön laatima raportti.

Vuosiraportin mukaan Iran on toiminnallaan kiihdyttänyt useita konflikteja yrittäen horjuttaa hallituksia Lähi-idässä ja muualla, kertoi uutiskanava al-Jazeera.

Nathan Sales, ulkoministeriön terrorismin vastainen koordinaattori, sanoi, että Iran ”käyttää varauksetta (terrorismia) millä tahansa mantereella”. Hän kertoi Iraniin kytköksissä olevasta rahankeräysverkostosta Länsi-Afrikassa, asekätköistä Etelä-Amerikassa ja operationaalisesta toiminnasta Euroopassa.

– Iran säilyy maailman johtavana terrorismin tukijana ja se on vastuussa useiden konfliktien kärjistämisestä ja Yhdysvaltain intressien vastaisista toimista Syyriassa, Jemenissä, Irakissa, Bahrainissa, Afganistanissa ja Libanonissa, Sales sanoi toimittajille.

Iran nousi Yhdysvaltain terrorismin tukijoiden listalle vuonna 1984. Muita maita listalla nykyisin ovat muun muassa Pohjois-Korea, Syyria ja Sudan.

Iran sanoo tukevansa alistettuja kansoja Lähi-idässä. Maa kertoo avoimesti tukevansa muun muassa Israelin vihollista Hizbollah-liikettä Libanonissa sekä Irakin shiia-miliisejä.

Raportissa kerrotaan erityisesti iranilaisen kenraalin Qassem Suleimanin toimista. Hän johtaa Iranin vallankumouskaartia ja on auttanut organisoimaan irakilaisia miliisejä Islamilaista valtiota (Isis) vastaan.

Hyökkäykset vähenivät erityisesti Irakissa

Ulkoministeriön mukaan Isis ja siihen liittyvät järjestöt ovat hajaantuneet ja tulleet vähemmän alttiiksi sotilastoimille sen jälkeen kun Yhdysvallat liittolaisineen teki viime vuonna suurhyökkäyksiä islamilaisia ryhmiä vastaan.

Raportin mukaan terroristien hyökkäykset maailmalla vähenivät viime vuonna 27 prosenttia vuoteen 2016 verrattuna.

Tämä näkyi erityisesti ääriryhmien hyökkäysten vähenemisenä Irakissa.

Yhdysvaltain tukemat joukot ja irakilaiset miliisit vapauttivat lähes kaikki Irakin ja Syyrian alueet Isisin alaisuudesta. Isisillä oli aiemmin hallussaan muun muassa Mosulin kaupunki Irakissa.

Yhdysvallat kumppaneineen lisäsivät painetta myös al-Qaida-terroristiverkostoa kohtaan.

Isis, al-Qaida ja niiden liittolaiset ovat ”hajaantuneet ja menneet piiloon”, kerrotaan raportissa. Ne käyttävät internetiä lietsoakseen seuraajiaan hyökkäyksiin ja tämän seurauksena ”ne ovat vähemmän alttiita perinteisille sotilastoimille”.

Näillä ryhmillä on edelleen ”sekä kykyä että halua hyökätä Yhdysvaltoja ja sen liittolaisia vastaan”, sanoi Sales uutistoimisto Reutersin mukaan.

Uusimmat

Fingerpori

comic