Uutiset

USA:ssa elohopea voi pudota tällä viikolla -53 celsiusasteeseen – untuvatakkeja varastetaan Chicagon kaduilla aseella uhaten

Jalankulkijat suojautuivat jäätävää tuulta vastaan Chicagon keskustassa tiistaina. Kaupunkiin on luvattu lähipäivinä -30 celsiusasteen pakkasia. Kuva: KAMIL KRZACZYNSKI

Yhdysvaltojen päälle on tullut arktinen ilmamassa, joka saattaa laskea elohopean mittareissa tällä viikolla jopa -53 celciusasteeseen.

Amerikkalaismeteorologien mukaan tällainen kylmän sään rintama koetaan kerran sukupolvessa.

Säätieteilijät ovat BBC:n mukaan kehottaneet Iowan osavaltion asukkaita ”välttämään syvään hengittämistä ja minimoimaan puhumisen” ollessaan ulkona.

Poikkeustila on julistettu Keskilännen osavaltioista Wisconsiniin, Michiganiin ja Illinoisiin sekä etelän Alabamaan ja Mississippiin.

Kylmempää kuin Etelänavalla

Chicagon kaupunkiin ennustettiin -33 celciusasteen pakkasia, mutta ne tuntuvat purevan tuulen vuoksi -46-asteisilta. Chicagossa on tällä hetkellä kylmempää kuin Etelänavalla.

Chicagon poliisi kertoo, että ihmisiltä on ryöstetty untuvatakkeja aseella uhaten. Erityisen haluttuja ovat olleet Canada Goose -takit, jotka voivat maksaa yli tuhat dollaria.

Wisconsiniin ennustettiin lunta yli puolen metrin paksuudelta. Mutta lumisateita oli luvassa myös etelän Alabamaan ja Georgiaan.

Yli 1 100 lentoa Yhdysvaltoihin ja sieltä pois peruttiin kylmän sään takia.

Lentoja peruttiin myös Georgian Atlantassa, missä pelataan sunnuntaina Yhdysvaltain seuratuin yksittäinen urheilutapahtuma, amerikkalaisen jalkapallon loppuottelu Super Bowl.

Trump piikitteli ilmastosta

Kansallinen sääpalvelu (NWS) varoittaa, että paleltumia on mahdollista saada kymmenen minuutin oleskelulla tällaisissa äärisäissä.

Lukuisissa kaupungeissa avattiin väliaikaisia lämmittelykeskuksia, jotta kenenkään ei tarvitsisi värjötellä ulkona.

Säätieteilijät liittävät Pohjois-Amerikan kylmän säävirtauksen pohjoisnavan yhtäkkiseen lämpenemiseen, jonka aiheutti kuuman ilmamassan työntyminen Marokosta pohjoiseen.

Ilmastonmuutoksen epäilijöihin kuuluva presidentti Donald Trump repi riemua ennätyspakkasista.

– Mitä ihmettä on tapahtumassa maapallon lämpenemiselle? Ole hyvä ja tule takaisin, tarvitsemme sinua, Trump kirjoitti Twitterissä.

Uusimmat

Fingerpori

comic