Uutiset

USA:ssa syyte Isisin tukemisesta

Bostonin maratonille vuonna 2013 tehty pommi-isku tappoi kolme. Syytteessä oleva nainen antoi internetissä ohjeita muun muassa vastaavien pommien valmistamiseen. Kuva: BILLIE WEISS
Bostonin maratonille vuonna 2013 tehty pommi-isku tappoi kolme. Syytteessä oleva nainen antoi internetissä ohjeita muun muassa vastaavien pommien valmistamiseen. Kuva: BILLIE WEISS

Yhdysvaltalaisnainen on saanut syytteet Islamilainen valtio -terroristijärjestön (Isis) tukemisesta.

Keski-ikäinen Wisconsinin osavaltiossa sijaitsevassa Cudahyn pikkukaupungissa asuva seitsemän lapsen äiti on syyttäjien mukaan tarjonnut ohjeita pommien ja myrkyn tekemiseen Facebookissa. Nainen on myöntänyt syytteet.

Oikeudenkäynnin on määrä alkaa syyskuussa. Naista uhkaavat 20 vuoden vankeustuomio ja 250 000 dollarin sakot.

Naisen asianajaja kertoi New York Times -lehdelle, että hän ja hänen asiakkaansa odottavat, että pääsevät kertomaan monimutkaisen tarinan naisen internetkäyttäytymisen taustalla.

Syyttäjien tiedotteen mukaan nainen toimi kotoaan käsin. Hän otti yhteyttä peitetehtävissä olleeseen FBI:n agenttiin ja kertoi, että Bostonin maratonin pommi-iskussa käytetyn pommin kaltainen räjähde olisi helppo valmistaa ja kehotti seuraamaan kanaviaan. Lisäksi nainen antoi ohjeita risiinin valmistamiseen.

Bostonin maratonille vuonna 2013 kotitekoisilla pommeilla tehdyssä iskussa kuoli kolme ja loukkaantui yli 250 ihmistä.

Viranomaisten mukaan naista ei voida yhdistää mihinkään terrori-iskuun tai iskusuunnitelmaan, mutta on keskustellut mahdollisista iskusuunnitelmista Isiksen jäseniksi tunnustautuneiden henkilöiden kanssa. Hän on esimerkiksi ehdottanut risiinillä iskemistä valtion virastoihin tai pommi-iskua kesäfestivaalille tai katujuhliin, antanut ohjeita räjähteiden ja risiinin valmistamiseen.

– Kukaan ei voi varmuudella tietää, mitä kaikkea hän on innoittanut, sanoo syyttäjä Matthew Kruger Fox Newsille.

Toisessa, erillisessä tapauksessa haetaan vastaavaa tuomiota Wisconsinin suurimmassa kaupungissa Milwaukeessa asuvalle kuubalaismiehelle. Syyttäjien mukaan mies teki videoita, jossa vannoi uskollisuuttaan Isisille ja kertoi aikeistaan matkustaa Lähi-itään toisen Wisconsinissa asuvan miehen kanssa.

Videoilla mainittu matkakumppani sai 20 vuoden vankeustuomion ja sakkorangaistuksen jo viime syksynä.

Kuubalaismiehen asianajajan mukaan hänen asiakkaansa on lavastettu syylliseksi. Asianajaja sanoi New York Timesille, että peitetehtävissä ollut FBI-agentti tarjoutui auttamaan miestä matkustamaan Meksikoon, jos tämä tekisi Isis-videon.

Uusimmat

Fingerpori

comic