Uutiset

USA:ssa tuomariehdokas kielsi rikkomukset ja taisteli kyyneliä vastaan

Korkeimman oikeuden tuomariksi ehdolla oleva Brett Kavanaugh kielsi syyllistyneensä seksuaaliseen väkivaltaan.

Yhdysvaltain korkeimpaan oikeuteen ehdolla oleva tuomari Brett Kavanaugh kielsi torstaina senaatin kuulemisessa, että hän olisi syyllistynyt seksuaaliseen väkivaltaan 36 vuotta sitten.

Christine Blasey Ford, joka nykyisin on psykologian professori, todisti aiemmin senaatin oikeusasioiden komiteassa, että Kavanaugh oli maannut hänen päällään sängyssä sekä yrittänyt riisua ja kosketella häntä.

Ford oli yrittänyt huutaa apua, jolloin Kavanaugh oli pitänyt kättään hänen suunsa edessä.

Tapahtumien aikaan vuonna 1982 Ford oli 15-vuotias ja Kavanaugh 17-vuotias.

Kavanaugh, 53, väitti olevansa senaatin demokraattien loanheiton uhri ja kielsi ”yksiselitteisesti ja kategorisesti” Fordin syytökset.

– Minua ei pelotella vetäytymään tästä prosessista, Kavanaugh sanoi uutistoimisto Reutersin mukaan.

Fordin ja Kavanaugh’m kuuleminen kesti yhteensä lähes yhdeksän tuntia torstaina. Suoraa lähetystä seurasivat miljoonat amerikkalaiset.

Todistamisensa aikana Kavanaugh taisteli välillä kyyneliä vastaan. Erityisesti Kavanaugh liikuttui silloin, kun hän puhui isästään ja kun hän kertoi naispuolisista ystävistään, jotka tukevat häntä.

– Tämä on tuhonnut perheeni ja nimeni, Kavanaugh sanoi.

Kavanaugh sanoi, että ei toivo Fordille pahaa, eikä kyseenalaista sitä, että Ford olisi kohdannut seksuaalista väkivaltaa. Kavanaugh kuitenkin sanoi, että hän ei ollut koskaan hyökännyt Fordin eikä kenenkään muunkaan kimppuun.

Äänestys voi olla jo tänään

Kavanaugh on presidentti Donald Trumpin ehdokas korkeimman oikeuden tuomariksi, kun Anthony Kennedy jättää oikeuden.

Senaatin oikeusasioiden komitea kokoontuu uudestaan tänään ja sen on määrä ensin päättää, äänestääkö se Kavanaugh’n nimityksestä. Siinä tapauksessa kuluisi vain päiviä siihen, että koko senaatti äänestäisi Kavanaugh’n niityksestä.

Senaatissa republikaaneja on 51 ja demokraatteja 49.

Jos Kavanaugh valitaan, konservatiiviset tuomarit olisivat korkeimmassa oikeudessa enemmistönä.

Trump antoi tukensa Kavanaugh’lle tviitissään:

– Hänen todistuksensa oli voimakas, rehellinen ja mukaansatempaava. Demokraattien etsi ja tuhoa -strategia on häpeällinen, Trump kirjoitti.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti