Uutiset

USA:ssa väliaikainen sopu – hallinto saa rahoituksen seuraavaksi kolmeksi viikoksi

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump (keskellä) vaati hallinnon osittaisen sulun aikana toistuvasti rahaa muurille, joka rakennettaisiin Meksikon vastaiselle rajalle. Kuva: MICHAEL REYNOLDS

Yhdysvalloissa presidentti Donald Trump ja kongressi pääsivät alustavaan sopuun hallinnon sulun purkamisesta perjantaina.

Asiasta uutisoi ensimmäisenä amerikkalaislehti Washington Post.

Sopimuksessa taataan rahoitus hallinnolle seuraavaksi kolmeksi viikoksi eli 15. helmikuuta saakka.

– Olemme saavuttaneet sopimuksen sulun purkamisesta ja liittovaltion hallinnon käynnistämisestä, Trump sanoi tiedotustilaisuudessa Valkoisessa talossa.

– Kuten kaikki tietävät, minulla on hyvin voimakas vaihtoehto, mutta en aio käyttää sitä tällä kertaa, Trump lisäsi viitaten hätätilan julistamiseen.

Sopimuksen mukaan Trumpin vaatimus muurin rahoittamisesta siirtyy neuvotteluihin, joita on määrä käydä myöhemmin.

Trump vaatii liittovaltiolta 5,7 miljardia dollaria muuriin, joka rakennettaisiin Meksikon vastaiselle rajalle.

Demokraatit vastustavat muurin rakentamista ja pitävät sitä paitsi kalliina ja tehottomana myös moraalittomana.

Yhdysvalloissa liittovaltion hallinnon osittainen sulku oli perjantaina kestänyt 35 päivää. Se alkoi 22. joulukuuta ja on maan historian pisin sulku.

Viivästyneet lennot jouduttivat sopua

Valkoisen talon virkamiehen mukaan viivästyneet lennot perjantaina pehmittivät Trumpin solmimaan ainakin väliaikaisen sovun. Asiasta kertoi CNN.

Perjantaina satoja lentoja jouduttiin perumaan tai viivästyttämään Yhdysvaltain itärannikolla. Hallinnon osittainen sulku oli aiheuttanut henkilökuntapulan lennonjohdossa.

New Yorkin LaGuardian lentokentälle ei pystynyt laskeutumaan tunnin ajan perjantaiaamuna paikallista aikaa. Lennonjohtajien puuttuminen viivästytti lentoja myös Newarkin ja Philadelphian kansainvälisillä lentokentillä.

Satojatuhansia liittovaltion työntekijöitä on lomautettu tai vaadittu työskentelevän ilman palkkaa toistaiseksi.

Lennonjohtajat kuuluvat ammattiryhmiin, joilta edellytetään työntekoa ilman palkkaa. Työntekijöiden poissaolojen määrä on kasvanut normaalia paljon suuremmaksi.

Uusimmat

Fingerpori

comic