Uutiset

Useat pitkän ajan säämallit samoilla linjoilla: tällainen talvi Suomeen on tulossa

Meteorologinen verkkosivusto vertaili tärkeimpiä joulu-helmikuun säämalleja. Vaikka niiden välillä on eroja, on suunta kaikissa sama.
Jos mallit pitävät paikkansa, voi joulu-helmikuu olla tänäkin vuonna leudompi kuin pitkän aikavälin keskiarvo. Virtaukset voivat olla myös kosteita. Pitkän aikavälin sääennusteisiin liittyy kuitenkin erittäin suuria epävarmuuksia. Kuva: Raimo Iso-Ettala
Jos mallit pitävät paikkansa, voi joulu-helmikuu olla tänäkin vuonna leudompi kuin pitkän aikavälin keskiarvo. Virtaukset voivat olla myös kosteita. Pitkän aikavälin sääennusteisiin liittyy kuitenkin erittäin suuria epävarmuuksia. Kuva: Raimo Iso-Ettala

Jos pitkän aikavälin säämalleihin on uskominen, on Suomeen tulossa jälleen keskimääräistä leudompi talvi.

Tähän suuntaan näyttävät useat eri puolilla maailmaa tehdyt tietokonemallit, jotka koskevat suursäätilaa kolmen talvikuukauden aikana.

Malleja vertaili meteorologisiin ilmiöihin keskittyvä Severe Weather Europe -verkkosivusto.

Pohjois-Atlantin oskillaatio vaikuttaa?

Vertailussa käytettiin Euroopan keskipitkien ennusteiden keskuksen (ECMWF), Britannian ilmatieteen laitoksen, Yhdysvaltojen sää- ja merentutkimusorganisaatio NOAA:n sekä kiinalaista Pekingin ilmastokeskuksen mallia.

Kaikissa aikavälinä oli joulu-helmikuu.

Vaikka malleissa on selviä eroja, yhdistää kaikkia selvä Eurooppaa ja erityisesti Skandinaviaa koskeva lämpötilapoikkeama. Sen mukaan kolmen kuukauden lämpötilakeskiarvo on pitkän aikavälin keskiarvoa korkeampi.

Ilmanpaine-erojen perusteella talvisäihin vaikuttaa niin sanottu Pohjois-Atlantin heilahdukseksi eli oskillaatioksi sanottu tilanne, joka olisi tulevana talvena positiivinen. Sen vuoksi pääasiallinen ilmavirtausten suunta Eurooppaan olisi pääasiassa lännestä ja lounaasta, mikä merkitsisi myös Suomeen tyypillisesti leutoa ja kosteaa ilmaa.

Esimerkiksi 2000-luvun alun ja 1990-luvun märkinä talvina oskillaatiotilanne oli vahvasti positiivinen.

Pohjoisessa poikkeama suurempi kuin etelässä

Poikkeamat joulu-helmikuun pitkän ajan lämpötilakeskiarvoon ovat eri malleissa Suomen kohdalla noin yhdestä asteesta jopa kolmeen.

ECMF:n malli on tuottanut maltillisimman tuloksen, ja brittiläinen on sen kanssa suunnitteen samoilla linjoilla.

Suurimpaan poikkeamaan päätyi kiinalaismalli, jonka mukaan poikkeama olisi maan eteläpuoliskossa noin 2,5 astetta. Lapissa poikkeama olisi jo kolme ja Pohjoisimmassa Norjassa peräti viisi astetta.

Kyse on siis kolmen kuukauden keskiarvosta, jota verrataan yleensä 30 vuoden keskiarvoon samoina kuukausina.

Vaikka mallit osoittautuisivat paikkansapitäviksi, voivat lämpötilat kolmen kuukauden aikana vaihdella rajusti.

Fingerpori

comic