Uutiset

Uuden ja vaikutusvaltaisen tiedusteluvalvontavaliokunnan puheenjohtajuus on menossa sosialidemokraateille

Hallitusneuvotteluja demareiden kanssa tahkoavat puolueet vakuuttavat hyväksyvänsä ratkaisun. Perussuomalaiset saavat valiokunnan varapuheenjohtajuuden.
Demarien eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman ei lähde spekuloimaan, kuinka kova kisa puheenjohtajan pestistä tulee puolueen sisällä. Kuva: Mauri Ratilainen
Demarien eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman ei lähde spekuloimaan, kuinka kova kisa puheenjohtajan pestistä tulee puolueen sisällä. Kuva: Mauri Ratilainen

Suurin puolue eli sosialidemokraatit on saamassa etukäteen erittäin vaikutusvaltaiseksi arvioidun tiedusteluvalvontavaliokunnan puheenjohtajuuden. Suurimmat puolueet jakoivat keskenään valiokuntien puheenjohtajuudet loppuviikosta.

Tiedusteluvalvontavaliokuntaan nimitetään 11 jäsentä ja kaksi varajäsentä.

Tiedusteluvalvontavaliokunta nimitetään ja valiokunnan puheenjohtajuus ratkaistaan vasta sen jälkeen, kun tiedustelulait ovat tulleet voimaan ja hallitus on muodostettu.

Presidentti Sauli Niinistö vahvisti perjantaina maaliskuussa hyväksytyt siviili- ja sotilastiedustelulait. Lait tulevat voimaan kesäkuussa.

Juuri uusien lakien takia eduskuntaan perustetaan uusi tiedusteluvalvontavaliokunta, joka keskittyy tiedustelumenetelmien valvontaan.

Puolueet keskenään samoilla linjoilla

Sosialidemokraattisen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman ei lähde arvioimaan, kuinka kova kisa puheenjohtajan pestistä tulee puolueen sisällä.

– Asia ei ole ajankohtainen, en lähde yhtään sitä spekuloimaan. Keskitymme nyt hallitustunnusteluihin ja siihen, että maahan saadaan toimintakykyinen enemmistöhallitus.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Tavio kertoo, että nimenomaan sdp ehdotti puheenjohtajien kokouksessa torstaina tiedusteluvalvontavaliokunnan jakamista erikseen.

– Kun se sovittiin erikseen päätettäväksi, niin asia etenee silloin suuruusjärjestyksessä. Valiokunnan varapuheenjohtajuus menee perussuomalaisille.

Tavio pitää toimintatapaa perusteltuna ja järkeenkäypänä. Valiokunnan luonteen vuoksi sinne valittavia henkilöitä on hänen mukaansa tarpeen tarkastella tavallista huolellisemmin. Valiokunnan työskentelyn luonne ei ole myöskään vielä täysin selvillä.

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen on Tavion kanssa samoilla linjoilla.

– Tiedusteluvalvontavaliokunta perustetaan vasta myöhemmin keväällä, siksikin oli perusteltua irrottaa se muista valiokuntaratkaisuista. Se on myös luonteeltaan aivan poikkeuksellinen verrattuna muihin valiokuntiin. Valiokunnan puheenjohtajan valintaan on syytä kiinnittää erityistä huomiota.

Vaalitulosta sekä parlamentarismin perinteitä kunnioittava ratkaisu

Tavio lisää, että kyse ei ole välttämättä ennakkotapauksesta. Hänen mukaansa ei ole takuita siitä, että näin menetellään myös neljän vuoden kuluttua.

Kaikkonen vakuuttaa perussuomalaisten ohella myös keskustan olevan tilanteeseen tyytyväinen.

– Hyväksyimme ratkaisun yhteisymmärryksessä muiden eduskuntaryhmien kanssa. Sdp luopui neuvotteluissa vastavuoroisesti yhdestä valiokuntapuheenjohtajuudestaan, Kaikkonen toteaa.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtajan Kalle Jokisen mukaan myös kokoomuksen näkökulmasta ratkaisu on luonnollinen ja vaalitulosta sekä parlamentarismin perinteitä kunnioittava.

– Neuvottelussa sovimme, että parlamentaaristen voimasuhteiden mukaan puheenjohtajuus kuuluu suurimmalle puolueelle eli demareille. Vastineeksi demarit luopuivat viimeisestä otto-oikeudestaan muiden valiokuntien puheenjohtajuuksiin.

Vahva valiokunta

Tiedusteluvalvontavaliokunnan tehtävänä on toimia siviili- ja sotilastiedustelutoiminnan parlamentaarisena valvojana. Valiokunta toimii lisäksi suojelupoliisin muun toiminnan parlamentaarisena valvojana.

Tiedusteluvalvontavaliokunnan tulee valvoa, seurata ja arvioida tiedustelutoiminnan toteutumista monilta eri kanteilta. Se myös seuraa ja edistää perus- ja ihmisoikeuksien toteutumista tiedustelutoiminnassa sekä käsittelee valmistelevasti tiedusteluvalvontavaltuutetun kertomukset ja käsittelee tiedusteluvalvontavaltuutetun valvontahavainnot.

Tiedusteluvalvontavaliokunta myös osallistuu tiedusteluvalvontavaltuutetun nimittämiseen lausumalla asiasta mielipiteensä valtioneuvostolle.

Tiedusteluvalvontavaltuutetuksi nimitettiin aiemmin tässä kuussa oikeuskanslerinviraston kansliapäällikkö Kimmo Hakonen, joka aloittaa uudessa tehtävässään 1. toukokuuta.

Uusimmat

Näkoislehti

4.8.2020

Fingerpori

comic