Uutiset Helsinki

Uuden komission varapuheenjohtaja Helsingissä: EU:sta tehdään avoimempi ja tuodaan se lähemmäksi jäsenmaiden kansalaisia

Maroš Šefčovič pyysi kansallisilta parlamenteilta myös vinkkejä siitä, mikä EU-lainsäännössä aiheuttaa eniten turhaa byrokratiaa.
Uuden komission jäsenet näkyvät jäsenmaissa erityisesti kauden ensimmäisellä puolikkaalla, kertoo komission varapuheenjohtaja Maroš Šefčovič. Kuva: Mauri Ratilainen / Com.Pic / Parliament of Finland
Uuden komission jäsenet näkyvät jäsenmaissa erityisesti kauden ensimmäisellä puolikkaalla, kertoo komission varapuheenjohtaja Maroš Šefčovič. Kuva: Mauri Ratilainen / Com.Pic / Parliament of Finland

Euroopan Unionin johto haluaa tuoda unionin ja sen päätöksenteon lähemmäs jäsenmaiden kansalaisia.

Maanantaina aloittaneen uuden komission varapuheenjohtaja Maroš Šefčovič lupaa, että komissaarit jalkautuvat jäsenmaihin aiempaa aktiivisemmin. Tähän velvoittaa puheenjohtaja Ursula von der Leyenin linjaus.

– On tärkeää, että keskusteluja ei käydä vain Brysselissä, vaan jäsenmaissa ja niiden kansalaisten kanssa, Šefčovič sanoo.

Hän puhui EU-parlamenttien COSAC-konferenssissa maanantaina Helsingissä. COSAC on jäsenmaiden EU-valiokuntien ja Euroopan parlamentin edustajien konferenssi, joka jatkuu vielä tänään.

Turhan byrokratian purkutalkoot?

Uusia komissaareja nähdään siis vastaisuudessa Suomessakin. Käytännössä kohteena ovat erityisesti kansalliset parlamentit eli meillä eduskunta.

– Haluamme vahvistaa yhteyttä kansallisiin parlamentaarikoihin, koska te edustatte kansalaisia, Šefčovič perustelee.

Varapuheenjohtajan mukaan parhaillaan mietitään, miten kansalliset parlamentit saataisiin käytännössä paremmin mukaan unionin lainvalmisteluun ja mahdollisemman aikaisin.

Nykyisen lainsäädännön pullonkaulojakin halutaan avata jäsenmaiden parlamenttien avulla. Tähän Šefčovič pyysi vinkkejä suoraan konferenssin valtuuskunnilta.

– Kertokaa meille, mikä harmittaa lainsäädännössä ja mikä on aiheuttanut eniten turhaa byrokratiaa. Katsotaan, mitä voidaan tehdä.

Helsingin lisäksi komissaareja on syytä odottaa ”EU:n maakuntakierroksella” myös muualle, sillä von der Leyenin ohjeistus korostaa tiettävästi jäsenmaiden näkemyksiin tutustumista muuallakin kuin pääkaupungeissa.

Pysyykö EU palkintopallilla?

Avoimuuden lisäämisen ohella Šefčovič korostaa EU-päätöksenteossa tähyämistä riittävän laajalle.

Hänen mielestään pitäisi katsoa ”horisonttia kauemmas” ja miettiä, halutaanko EU:n olevan tulevaisuudessa maailman talouksien kolmen parhaan joukossa palkintopallilla, vai puskevatko muut sen tieltään.

Tällä hän viittasi muun muassa tutkimuksen, teknologisen kehityksen ja ilmastopolitiikan rooliin.

– Tänään tekemämme päätökset määrittävät missä Eurooppa on globaalin kilpailun maailmassa seuraavan vuosisadan aikana, varapuheenjohtaja totesi.

– Kaikkien päätösten tulee huomioida, että EU on palkintokorokkeella tulevaisuudessakin.

Kansallisten parlamenttien roolia EU:n kehittämisessä korostettiin konferenssissa muutoinkin. Muita puheenaiheita olivat muun muassa oikeusvaltioperiaate, ja tiistaina keskustellaan ilmastotavoitteista.

Uusimmat

Fingerpori

comic