Uutiset

Uuden-Seelannin moskeijaiskusta vangittu ihannoi Norjan joukkomurhaajaa: Lisäsyytteet odottavat 28-vuotiasta australialaista

Christchurchissa tehdyssä moskeijaiskussa kuoli ainakin 49 ihmistä ja lukuisia loukkaantui. Pääepäilty vangittiin lauantaina murhasta syytettynä. Pääministerin mukaan väkivaltaista iskua oli tarkoitus jatkaa.
Uuden-Seelannin moskeijaiskujen pääepäilty vangittiin lauantaina oikeudessa Christchurchissa. Hän saapui oikeuteen käsiraudoissa. Kuva: Martin Hunter / EPA
Uuden-Seelannin moskeijaiskujen pääepäilty vangittiin lauantaina oikeudessa Christchurchissa. Hän saapui oikeuteen käsiraudoissa. Kuva: Martin Hunter / EPA

Uuden-Seelannin moskeijaiskuista vangittu on 28-vuotias Australian kansalainen.

Hänet vangittiin lauantaina Christchurchissa syytettynä murhasta ilman mahdollisuutta päästä vapaalle takuita vastaan.

Uuden-Seelannin poliisin mukaan häntä vastaan tullaan lukemaan myös lisäsyytteitä. Epäillyn on määrä saapua jälleen oikeuden eteen huhtikuun alussa.

Ainakin 49 ihmistä kuoli ja lukuisia loukkaantui Christchurchin moskeijoissa tehdyissä tulituksissa.

Teko levisi sosiaaliseen mediaan

Moskeijaiskujen pääepäilty ei jättänyt epäselväksi ainakaan sitä, että tekoa oli suunniteltu.

Epäilty kuvasi kameralla suorana hyökkäystään sosiaaliseen mediaan ja latasi oman manifestinsa internetiin tekojen alla.

Epäillyn sosiaalisen median tilit muun muassa Facebookista ja Twitteristä on sittemmin suljettu, mutta sekä videoita ja itse manifesti ovat löydettävissä internetistä poistoista huolimatta.

Jo perjantaina Uuden-Seelannin pääministeri Jacinda Ardern kuvaili tekoa terroristihyökkäyksenä.

Manifestissa kyseenalaista tietoa

Yli 16 500-sanaisessa kirjoituksessaan pääepäilty kirjoittaa omasta taustastaan, mutta lauantaihin mennessä lukuisat uutissivustot ovat kyseenalaistaneet osuuksia epäillyn itsensä kirjoittamasta kertomuksesta.

Bellingcat-uutissivuston mukaan manifesti on täynnä myös tarkoituksellista harhaanjohtamista.

Epäillyn kirjoituksesta piirtyy joka kuva valkoisen ylivallan kannattajasta, joka vastustaa maahanmuuttoa.

Hän kirjoittaa saaneensa inspiraatiota muun muassa Norjassa 2011 tehdystä väkivaltaisesta iskusta, jossa Anders Breivik tappoi 66 ihmistä.

Työskennellyt kuntosaliohjaajana

Mies kirjoittaa viettäneensä normaalia elämää. Uusiseelantilaisen uutissivuston Newshubin mukaan mies on kotoisin Graftonin kaupungista Australian länsirannikolta. Hän on syntynyt vuonna 1990.

Hän on usean uutislähteen mukaan työskennellyt 2010-luvulla kotikaupungissaan kuntosaliohjaajana.

Kirjoituksessaan mies itse kertoo tienanneensa rahaa sijoittamalla Bitconnect-kryptovaluuttaan ja lähteneensä kiertämään maailmaa tienesteillään, mutta rahoitusta on pidetty Newshubin mukaan kyseenalaisena.

Kyseisen kryptovaluutan vaihtoalusta on sittemmin suljettu, ja sen arvo on pieni.

The Guardian kirjoittaa eri lähteisiin viitaten, että mies palasi matkoiltaan kotikaupunkiinsa Graftoniin 2017 ennen kuin lähti uudelleen.

Omassa manifestissaan hän toteaa saapuneensa Uuteen-Seelantiin asuakseen siellä väliaikaisesti.

Pääministeri: iskua oli tarkoitus jatkaa

Kirjoituksesta ja poliisin löydöistä päätellen Uuden-Seelannin iskua on suunniteltu tarkasti ja pitkään.

Poliisi muun muassa poisti epäillyn käyttämästä autosta räjähteitä. Autossa oli myös useita aseita.

Isku tapahtui perjantaina kahdessa eri moskeijassa kesken iltapäivän rukoushetken. Pääepäilty ampui yli 40 ihmistä ensiksi yhdessä moskeijassa, ja siirtyi muutaman minuutin ajon jälkeen jatkamaan tekoaan toiseen moskeijaan.

Isku on Uuden-Seelannin vakavin rauhanajan massahyökkäys.

Uuden-Seelannin pääministerin mukaan hyökkääjän tarkoituksena oli myös jatkaa iskuaan. Poliisi otti pääepäillyn kiinni autostaan.

Maan poliisi kertoo Twitterissä, että julkisia tilaisuuksia ja moskeijoita suojellaan entistä voimakkaammin lähiaikoina.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti