Uutiset

Uudenmaan eristyksen purkamisen vaikutukset näkyvät aikaisintaan 2–3 viikon kuluttua – asiantuntijan mukaan eristys auttoi "jossain määrin"

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin infektiotautien ylilääkäri Asko Järvinen ei usko, että Uudenmaan liikkumisrajoitusten purkaminen vaikuttaa kovin paljon koronavirusepidemian etenemiseen muualla Suomessa.
Asko Järvinen tiedotustilaisuudessa. Arkistokuva. Kuva: Mauri Ratilainen
Asko Järvinen tiedotustilaisuudessa. Arkistokuva. Kuva: Mauri Ratilainen

Uudenmaan liikkumisrajoitusten purkamisen vaikutukset näkyvät muun Suomen koronavirustilanteessa aikaisintaan 2–3 viikon kuluttua.

Näin arvioi Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin infektiotautien ylilääkäri Asko Järvinen.

Tämä johtuu siitä, että tartunnan saanut hakeutuu testeihin todennäköisesti vasta siinä vaiheessa, kun hän saa oireita. Koronaviruksen aiheuttamia oireita alkaa tulla yleensä noin viikon kuluttua tartunnan saamisesta, mutta siihen voi mennä jopa pari viikkoa.

Järvisen mukaan on myös vaikea arvioida, johtuuko tartuntamäärien kasvu muualla Suomessa Uudenmaan eristyksen purkamisesta vai siitä, että paikalliset tartuntaketjut ovat edenneet.

Eristys auttoi ”jossain määrin”

Järvinen ei usko, että Uudenmaan sulun purkaminen vaikuttaa kovin paljon epidemian etenemiseen muualla Suomessa, koska Uudeltamaalta tulevien kontaktit paikalliseen väestöön jäävät todennäköisesti melko vähäisiksi.

– Kontaktit jäävät todennäköisesti mökkiläisten satunnaisiin kauppareissuihin, joissa tartunnan saamisen todennäköisyys on aika pieni, Järvinen sanoo.

Yleensä tartunnan saaneet ovat hänen mukaansa olleet melko läheisessä kontaktissa viruksen kantajan kanssa. Tartunta on voinut tulla esimerkiksi juhlissa, perhepiirissä tai työpaikalla.

– Satunnaisessa ja nopeassa kontaktissa tartunnan saaminen on paljon epätodennäköisempää kuin pidemmässä.

Järvinen uskoo, että Uudenmaan eristys auttoi ”jossain määrin” ja se antoi muulle Suomelle aikaa lisätä tehohoitokapasiteettia, mutta sen vaikutus on jäänyt kohtalaisen pieneksi.

Uusimaaeristettiin muulta kuin välttämättömältä liikenteeltä maaliskuun lopussa, jotta koronaviruksen leviämien muualle Suomeen hidastuisi. Liikkumisrajoitus purettiin viime viikon keskiviikkona, koska Sanna Marinin (sd.) johtama hallitus katsoi, ettei sille ollut enää riittäviä oikeudellisia perusteita.

Rajoituksen aikana liikenne Uudenmaan rajoilla väheni reiluun kolmannekseen normaaliin verrattuna.

Uusimmat

Fingerpori

comic