Uutiset

Uudenmaan rajat ovat nyt kiinni – autoilijoiden kanssa keskustellaan lyhyesti tiesuluilla

Eduskunta ja hallitus saivat nuijittua päätökset Uudenmaan eristämisestä muusta maasta. Tiesuluista varoitetaan kylteillä.
Perjantaina illansuussa Uudenmaan rajojen sulkemista valmistelivat useat nosturiautot ja sulkemista valvoivat poliisipartiot. Kuva: Mauri Ratilainen
Perjantaina illansuussa Uudenmaan rajojen sulkemista valmistelivat useat nosturiautot ja sulkemista valvoivat poliisipartiot. Kuva: Mauri Ratilainen

Uudenmaan rajat menivät kiinni ja niitä alettiin valvoa viime yönä tasan kello 00.00. Helsingin poliisi kertoo, että se on aloittanut liikkumisrajoituksen valvonnan yhteistyössä Puolustusvoimien ja Rajavartiolaitoksen kanssa.

Hallitus päätti Uudenmaan eristämisen yksityiskohdista perjantaina kello 23.30 alkaneessa kokouksessa. Eduskunnan täysistunto oli vajaa tunti aiemmin hyväksynyt yksimielisesti hallituksen asetuksen rajoitusten käyttöönotosta.

Hallitus perustelee Uudenmaan sulkemista tarpeella estää koronaviruksen hallitsematon leviäminen muualle Suomeen.

Helsingin poliisilaitoksen ylikomisario Pekka Höök kertoi perjantaina, että tiesulut pystytettiin noin 30–40 pääväylälle ja kantatielle.

Yksi kaikkein vilkasliikenteisimmistä sulkukohdista sijaitsee valtatie 3:lla Hyvinkään ja Riihimäen kaupunkien välillä.

Siellä Uudenmaan rajalla pohjoiseen johtavan puolen toinen kaista oli jo perjantaina kello 17 aikaan suljettu raskailla betoniaidoilla. Noin kello 18 aikaan aloitettiin sulkujen valmistelut Helsinkiin johtavalla puolella tiellä.

Moottoriteille järeimmät aidat

Höökin mukaan moottoriteille rakennettiin järeimmät tiesulut.

– On tietenkin eri asia sulkea moottoritie kuin pieni kantatie, joilla riittävät kevyemmät sulut.

Ennen sulkuja tiellä näkyvät varoituskyltit.

Poliisi on keskustellut yön ja aamun aikana ajoneuvojen kuljettajien kanssa lyhyesti tiesuluilla.

Ammattikuskit pääsevät käytännössä ohittamaan pisteet nopeammin kuin henkilöautoilla liikkuvat. Tavaraliikenne saa jatkua yli maakuntarajojen normaalisti.

Myös matkustajia bussien sisällä haastatellaan matkan tarkoituksesta ja määränpäästä.

Liikennemäärät Uudenmaan ja muun Suomen välillä olivat vähentyneet merkittävästi jo ennen eristyksen alkua.

”Sulkeminen on oikea ratkaisu”

Nurmijärvellä Uudenmaan puolella lähellä maakuntarajaa asuva Juha Riihimäki tankkasi perjantaina moottoripyöräänsä, kun poliisi pystytti lähistöllä tiesulkuja.

Riihimäki sanoo pitävänsä Uudenmaan sulkemista hyvänä keinona.

– Jotkut arvioivat, että Suomi on laitettu liian hitaasti kiinni, ja toiset pitävät tätä ylimitoitettuna. Itse näkisin, että rajan sulkeminen on oikea ratkaisu, Riihimäki sanoo.

Riihimäen arki on muuttunut täysin jo ennen kuin Uudenmaan sulkemista ryhdyttiin valmistelemaan.

Rakennusteollisuus RT:ssä työskentelevä Riihimäki on tehnyt kahden viikon ajan lähes kaikki työnsä kotoa käsin.

Normaalioloissa hän ylittäisi työnsä puolesta maakuntarajat useita kertoja viikossa.

Rajan saa ylittää tietyin poikkeuksin

Uudenmaan rajojen sulkeminen katkaisee suuren osan liikenteestä, mutta rajat saa yhä ylittää tietyillä ehdoilla.

Tavaraliikenteen lisäksi työn, elinkeinon tai luottamustoimen takia matkustavat saavat yhä kulkea sisään ja ulos Uudeltamaalta.

Kaikki vapaa-ajan matkustaminen on estetty, mutta jokaisella on oikeus palata koti- tai asuinpaikkakunnalleen.

Liikkumista ei hallituksen mukaan rajoiteta, jos siihen on painava henkilökohtainen syy. Sellaiseksi lasketaan esimerkiksi lähiomaisen kuolema tai lapsen tapaamisoikeus.

Poliisi tiedottaa, että jokaisen Uudenmaan rajan ylittävän tulee valmistautua esittämään tarkastuspisteellä suullinen tai kirjallinen peruste tai syy liikkumiselleen. Poliisi tekee välttämättömyysarvion tapauskohtaisesti.

Liikennerajoitusten rikkomisesta voidaan määrätä sakkorangaistus.

Uudenmaan sulku pidetään näillä näkymin voimassa huhtikuun 19. päivään asti. Jos tilanne vaatii, eristämistä voidaan jatkaa.

Puolustusvoimat apuna

Helsingin, Itä- ja Länsi-Uudenmaan sekä Lounais-Suomen, Hämeen ja Kaakkois-Suomen poliisilaitokset valvovat liikennerajoitusten noudattamista nyt, kun rajat on suljettu.

– Poliisi valvoo liikkumista teille asetettujen sulkujen sekä ympärivuorokautisten tarkastuspisteiden avulla, Helsingin poliisipäällikkö Lasse Aapio kertoi.

Puolustusvoimat osallistuvat poliisin apuna rajojen sulkemiseen ja valvontaan. Myös varusmiehiä aiotaan käyttää valvonnassa.

Uusimmat

Fingerpori

comic