Uutiset Helsinki

Uudenmaan rajojen avaaminen tuskin lisää bussi- ja junavuorojen tarvetta merkittävästi – Koronan odotetaan lisäävän kesälomamatkailua kotimaassa

Suomen hallitus kertoi tänään keskiviikkona, että Uudenmaan maakuntaa koskevat liikkumisrajoitukset puretaan välittömästi. Koronavirus romautti bussi- ja junaliikenteen matkustajamäärät pohjalukemiin, eikä Matkahuollossa ja VR:ssä uskota, että Uudenmaan rajojen avaaminen riitä vielä vilkastuttamaan matkustajamääriä merkittävästi.

Koronaepidemian takia tauolle jääneet linja-autovuorot normalisoituvat hiljalleen kesää kohti, arvioi Matkahuollon toimitusjohtaja Janne Jakola.

– Normalisoituminen voi alkaa kunnolla vasta, kun kaikkia rajoitteita ryhdytään purkamaan, Jakola sanoo Lännen Medialle.

– Uskon, että Uudenmaan rajojen avautuminen saa liikennöitsijät liikkeelle, mutta varovasti. Ensialkuun tuskin puhutaan edes kymmenien prosenttien kasvusta vuoromäärissä.

VR:n aiemmin ilmoittamat supistukset junavuoroihin alkavat tänään keskiviikkona, eikä niitä ole tarkoitus perua Uudenmaan rajojen avautumisen myötä.

– Junavuoroja supistetaan nyt ensialkuun 15 prosenttia ja toukokuun alusta niin, että vuoroja on 40 prosenttia vähemmän kuin normaalioloissa, kertoo VR:n viestintäjohtaja Tatu Tuominen.

VR:n supistusten on tarkoitus jatkua 24. toukokuuta saakka.

– Seuraamme kuitenkin päivittäin matkustajamääriä. Jos data näyttää siltä, että matkustajamäärät alkavat kasvaa, meillä on valmius reagoida tähän nopeastikin vuoroja lisäämällä, Tuominen sanoo.

Matkustajamäärät yhä nollissa

Matkustajamäärät linja-autoissa ja junissa putosivat rajusti jo ennen Uudenmaan rajojen sulkemista.

Tuolloin junista katosi 90 prosenttia ja linja-autoista kaksi kolmasosaa matkustajista muutamassa viikossa.

– Myös osassa linja-autovuoroista katosi muutamassa päivässä 80–90 prosenttia matkustajista, sanoo Matkahuollon Janne Jakola.

Matkahuollon ylläpitämänä Suomessa ajetaan normaalioloissa päivittäin vajaat 10 000 linja-autovuoroa. Koronaepidemia pudotti vuorojen määrän noin kolmannekseen.

Sen enempää VR:ssä kuin Matkahuollossa ei uskota, että Uudenmaan rajojen avaaminen elvyttäisi merkittävästi julkisten kulkuneuvojen matkustajaliikennettä.

– Koronavirukseen liittyvä käyttäytymisen muutos on mitä suurimmassa määrin myös psykologinen ilmiö, sanoo Jakola.

– Vaikka rajoitukset ovat padonneet ihmisten tarvetta liikkua, liikkumiseen vaikuttavat muutkin asiat kuin korona. Esimerkiksi tällä hetkellä sää näyttää etelässäkin lumisateiselta ja kylmältä, mikä tuskin innostaa ihmisiä mökeille.

Korona vilkastuttaa kotimaanmatkailua

Matkahuollossa tulevaa kesää tähyillään koronasta huolimatta jopa toiveikkain mielin. Jakolan mukaan tilanne maailmalla näyttää siltä, että monet valtiot jatkavat rajoituksiaan, mikä saattaa lisätä intoa kotimaanmatkailuun.

– On mahdollista, että esimerkiksi eteläiseen Eurooppaan ei pääse matkustamaan kesällä. Paiskimmekin parhaillaan töitä helpottaaksemme liikkumista kotimaassa, Jakola kertoo.

Matkahuolto lanseerasi keskellä pahinta koronakriisiä maaliskuun puolessa välillä Reitit ja liput -mobiilisovelluksen. Sen tarkoituksena on tarjota valtakunnallisesti samanlainen liikkumista helpottava palvelu kuin HSL:llä on käytössä pääkaupunkiseudulla jo nyt.

– Lisäksi meillä on Bussipassi-palvelu, jota kehitämme kovaa vauhtia. Se on kuin kotimaan interrail-lippu, jolla saa matkustaa rajattomasti tietyn aikavälin sisällä, Jakola kertoo.

– Bussipassi on ollut käytössä vuosia, mutta nyt sen piiriin on tulossa VR. Lisäksi yritämme saada siihen mukaan Onnibussin ja majoitusyhteistyötä.

Suomen hallitus kertoi keskiviikkona aamupäivällä, että Uudenmaan rajat avataan keskiviikkona valtioneuvoston istunnon jälkeen. Liikkumisrajoitukset astuivat voimaan 28. maaliskuuta.

Hallitus suosittelee yhä välttämään kaikkea tarpeetonta matkustamista, jollaiseksi se katsoo esimerkiksi vapaa-ajan matkustamisen. Muut rajoitukset kuten kokoontumisrajoitus pysyvät yhä voimassa.

Uusimmat

Fingerpori

comic