Uutiset

Uumajan lentoturman syytä yritetään selvittää uhrien matkapuhelinten avulla – turmakoneessa ei ollut mustaa laatikkoa

Talouslehti Forbes kertoo, että onnettomuuden tutkinta kohdistuu parhaillaan uhrien matkapuhelimiin.
Yhdeksän ihmistä kuoli sunnuntaina tapahtuneessa pienkone-onnettomuudessa Uumajassa Ruotsissa. Kuva: SAMUEL PETTERSSON
Yhdeksän ihmistä kuoli sunnuntaina tapahtuneessa pienkone-onnettomuudessa Uumajassa Ruotsissa. Kuva: SAMUEL PETTERSSON

Ruotsin Uumajassa tapahtuneen sunnuntaisen pienkoneonnettomuuden syy on yhä hämärän peitossa. Onnettomuustutkinta käynnistyi heti sunnuntaina. Yhdysvaltalainen talouslehti Forbes kertoo, että Ruotsin onnettomuustutkintakeskus tarkastelee parhaillaan uhrien älypuhelimia selvittääkseen, mikä johti pienkoneen putoamiseen.

Koneen kyydissä olleiden laskuvarjohyppääjien älypuhelimista etsitään korkeus- ja sijaintitietoja, koska pienkoneessa ei ollut mustaa laatikkoa eli laitetta, joka tallentaa koneen tapahtumia.

Älypuhelimelle kuvattu video esittää tapahtumien kulun

Lentoturman tapahtumien kulku tallentui niin ikään älypuhelimen avulla, sillä tapaturman silminnäkijänä toiminut Alex Pettersson ehti kuvata koneen kohtalokkaan putoamisen.

Videon kuvannut 16-vuotias Pettersson kertoi ruotsalaislehti Aftonbladetille, että hän istui kotonaan sohvalla syömässä, kun kuuli äänen, joka keskeytti hänen ruokailunsa. Pettersson lähti nopeasti ulos katsomaan, mistä oli kyse. Hän nappasi esille älypuhelimensa ja alkoi kuvata tapahtumaa. Vain muutamaa sekuntia myöhemmin kone putosi.

Pettersson asuu aivan Uumajan lentokentän läheisyydessä, ja on omien sanojensa mukaan tottunut nousevien ja laskevien koneiden ääniin. Sunnuntaina hänen huomionsa kuitenkin kiinnitti ääni, joka oli aivan toisenlainen – sellaista Pettersson ei ollut kuullut koskaan aikaisemmin.

Kone putosi Stor Sandskär -nimiselle saarelle, joka sijaitsee vain parin kilometrin päässä Uumajan lentokentästä.

Sunnuntainen onnettomuus herätti kiinnostusta medioissa eri puolilla maailmaa. Petterssonin kuvaama video koneen viimeisistä hetkistä levisi kansainvälisesti sunnuntain aikana. Videon tai siitä otettuja kuvia jakoivat muun muassa brittilehti The Sun ja yleisradioyhtiö BBC.

Videota käytetään luultavasti apuna myös tutkinnassa.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti