Uutiset

Uusi antenniverkosto viivästyy valituksen takia - antennilähetyksiä katsotaan yhä yli miljoonassa taloudessa

Uutta antennilähetystekniikkaa joudutaan odottamaan ennakoitua kauemmin.

Suomen antennitelevisioverkoston uudistaminen viivästyy. Viestintävirasto kertoi asiasta perjantaina. Antenniverkon kautta tv-lähetyksiä vastaanottavia kotitalouksia on Suomessa noin 1,2 miljoonaa.

Antennilähetyksissä oli tarkoitus siirtyä DVB-T2-lähetystekniikkaan 31.3.2020 mennessä. Siirtymä viivästyy Viestinviraston mukaan koska DNA on valittanut Yleisradion HD-kanavien jakelukilpailutuksesta markkinaoikeuteen. Oikeuskäsittely saattaa kestää useita kuukausia.

Tv-yhtiöt ovat kertoneet aikataulun pitkittymisen johtuvan Ylen verkkokilpailutukseen liittyvästä DNA:n markkinaoikeuteen tekemästä valituksesta. DNA:n näkemyksen mukaan HD-päätelaitteiden määrän riittämätön kehitys on vähintäänkin yhtä merkittävä syy.

DNA on valittanut markkinaoikeuteen, koska Ylen tarjouspyyntö valtakunnallisesta HD-jakelusta on sen mielestä syrjivä ja suhteeton.

– Yle pyrkii sälyttämään vastuun kiinteistöjen antennivalmiudesta yleisestä käytännöstä poiketen verkko-operaattorille. Tämä vaatimus kohdistuisi käytännössä vain DNA:han, sanoo DNA:n kuluttajaliiketoiminnan johtaja Pekka Väisänen.

Väisäsen mielestä tv-yhtiöiden päätös siirtää aikataulua on kuluttajien kannalta hyvä ratkaisu.

– On järkevää ottaa huomioon tämänhetkinen laitetilanne ja antaa kodeille lisäaikaa vastaanottolaitteiston päivitykseen. DNA:n VHF-antenniverkko kattaa 85 prosenttia suomalaisista, ja meillä on valmiudet laajentaa se valtakunnalliseksi.

Niitä kotitalouksia, joilla ei ole muuta tv-lähetysten vastaanottotapaa kuin antenniverkko, on Viestintäviraston mukaan noin 900 000. Näistä talouksista uuden lähetystekniikan edellyttämä vastaanotin on viimeisimmän selvityksen mukaan hieman yli puolella. Lisäksi televisiota katsotaan useimmiten antenniverkon välityksellä reilussa 600 000:ssa vapaa-ajan asunnossa.

Uusimmat

Fingerpori

comic