Uutiset

Uusi Hollywood-nimi Mikko Alanne löi lujaa läpi – Arki aviomiehen kanssa yhä kaukana glamourista

Haastattelupäivän aamuna Mikko Alannetta jännittää kotonaan Los Angelesin Silver Lakessa Hollywoodin tuntumassa. Samana iltana National Geographicin uusi Irakin sodasta kertova laatusarja The Long Road Home tulee ensi-iltaan Yhdysvalloissa.

Alanteen rooli ei ole aivan mitätön. Hän on käsikirjoittanut koko sarjan sotatoimittaja Martha Raddatzin menestyskirjan pohjalta.

Alanne on jo yhdeksän vuotta sitten lentänyt ympäri Yhdysvaltoja haastattelemassa Irakin sodan veteraaneja ja heidän omaisiaan. Kohtaamisia oli 70 henkilön kanssa.

Kun National Geographic lupautui lopulta tekemään käsikirjoituksesta sarjan, Mikko Alanteen yllätykseksi hänestä tehtiin myös sarjan vastaava tuottaja, joka pyöritti 30 miljoonan euron tuotantobudjettia.

-Aika hurjalta vielä tuntuu, kertoo Alanne Lännen Median haastattelussa videopuhelun välityksellä.

Keskiviikkona Suomessa ensimmäisen kerran esitetty The Long Road Home näkyy 171 maassa 440 miljoonalle kotitaloudelle.

Yksi nelosista pääsi Oliver Stonen oppiin

Vaikka käsikirjoittaja on nyt maailmanlaajuisen läpimurtonsa kynnyksellä, mikään ei ole tullut ilmaiseksi. Syntymäkaupunki Espoosta on käsittämättömän pitkä tie Hollywoodiin. Mikko Alanteen tarina kertoo, että tien voi kulkea, mutta kyseessä on kestävyyslaji, jossa määränpäätä ei aina näy.

Alanne halusi jo kuusivuotiaana päästä tekemään Hollywood-elokuvia. Hänen lapsuutensa on siitä mielenkiintoinen, että Alanne on yksi nelosista. Samalla syntyi kaksi veljeä ja yksi sisko. Perhe asui lapsuusaikana myös useita vuosia Kuhmossa, kun insinööri-isä rakensi Kostamuksen kaupunkia Neuvostoliittoon.

Lukion jälkeen hän haki Fulbright-stipendiä päästäkseen opiskelemaan elokuva-alaa Yhdysvaltoihin. Kirje tuli kotiin, mutta hän oli armeijassa. Määräaika ehti mennä, mutta onneksi Suomi–Amerikka-yhdistyksestä soitettiin Alanteen vanhemmille, eikö poika haluakaan opiskelemaan.

Elokuva-alan opiskelu alkoi 20-vuotiaana New Yorkissa 1990-luvun alkupuolella. Alanne osallistui Green Card -arpajaisiin ja sai pysyvän oleskeluluvan. Vuodesta 2001 hän on ollut Suomen lisäksi Yhdysvaltain kansalainen.

Alanne muutti opiskelujen jälkeen Los Angelesiin. Hän pääsi heti töihin menestysohjaaja Oliver Stonen taustatutkijaksi. Stone havaitsi lopputyön perusteella suomalaisen lahjakkuuden.

Alanne kertoi, etteivät käsikirjoittajat aina käyttäneet parasta materiaalia, jota hänen tiiminsä sai selville. Stone kehotti Alannetta kirjoittamaan itse. Siitä alkoi Hollywood-ura.

-Hänellä oli uskaliaita ideoita siitä, miten tarinoita kerrotaan ja rakennetaan, Alanne kertoo Stonen vaikutuksesta häneen.

Aviomies on eläinaktivisti

Mikko Alanne asuu yhdessä aviomiehensä Ari Solomonin kanssa Los Angelesin Silver Lakessa. Pariskunta on asunut yhdessä vuodesta 2002. Naimisiin he menivät vuonna 2008, kun samaa sukupuolta olevien avioliitto tuli lailliseksi Kaliforniassa.

Alanteen aviomies Ari Solomon työskentelee eläinaktivistiorganisaatiossa ja julkaisee muun muassa vegaani-podcastia.

Silver Lake sijaitsee Hollywoodin lähistöllä. Perheen asunto on loft-tyyppinen, monikerroksinen aurinkovoimalla toimiva asuinkiinteistö. Miehillä on myös kaksi kissaa.

Elämä ei ollut alussa glamouria eikä ole sitä vieläkään.

-En ole kiinnostunut Hollywoodin bilekulttuurista. Käymme lenkkeilemässä ja matkustelemme. Välillä teen liikaa töitä, kertoo Alanne.

Pitkä tie menestykseen onnistui sisulla

Vuodet vierivät Los Angelesissa, mutta ura ei tuntunut aina etenevän. Alanne myi ja kirjoitti paljon elokuvia ja televisiopilotteja, mutta ei saanut tuotantoyhtiöitä kuvaamaan niitä.

Hän sai palkkion myös toteuttamatta jääneistä käsikirjoituksista, joten hän pystyi jatkamaan unelmansa tavoittelua.

Vuonna 2012 Alanne tuntui joutuneen umpikujaan. Monet projektit kaatuivat samaan aikaan.

-Silloin mietin, että pitäisikö tehdä jotain muuta. Onneksi en antanut periksi.

Sitten yksi Alanteen käsikirjoittamista elokuvista toteutettiin. Kyseessä oli vuonna 2015 ensi-iltaan tullut The 33, joka kertoi loukkuun jääneistä kaivosmiehistä Chilessä. Yksi näyttelijöistä oli Antonio Banderas.

Yhdeksän vuotta sitten Alanne innostui sotatoimittaja Martha Raddatzin kirjasta. Hän oli työstänyt The Long Road Homen tarinaa kolmetuntiseksi elokuvaksi. Elokuvayhtiöt eivät kuitenkaan kiinnostuneet Irakin sodan aiheesta.

Alanne muutti vuonna 2015 lähestymistapaa ja sovitti tarinan sarjaksi. Hän kauppasi sitä National Geographicille samana vuonna.

-Jouduin selittämään monimutkaisia juonikuvioita puhelimessa. Puhelu venyi yli tunnin mittaiseksi. He sanoivat, että tämä on juuri sitä, mitä olemme etsineet.

Alanne ei uskonut lupauksiin. Lukemattomat kerrat hänen tarinaansa kehuttiin, muttei kuitenkaan toteutettu. Pakko oli kuitenkin uskoa, kun kanava osti sarjan.

-Silloin tiesin, että tämä tehdään. Päätin, ettei mikään pysäytä sitä.

Kuvauksissa mantereen suurin kulissi

Kuvauksia varten amerikkalaisen ensimmäisen ratsuväkidivisioonan tukikohtaan Fort Hoodiin Teksasiin rakennettiin kokonainen irakilainen kaupunki aidon Bagdadin Sadr-laitakaupungin mallin mukaan. Kyseessä on Pohjois-Amerikan tällä hetkellä suurin kulissi.

Sarjan tekoon osallistui useita veteraaneja ja heidän omaisiaan niin asiantuntijarooleissa kuin taustanäyttelijöinä. He olivat eläneet Sadr-laitakaupungin taistelun kauhut omista näkökulmistaan.

-Minulla oli avointen ovien politiikka. Veteraanit ja perheet saivat tulla katsomaan kuvauksia. Aluksi mietin, saakohan näin tehdä, kunnes muistin, että olen vastaava tuottaja, minähän päätän täällä kaikesta, Alanne naurahtaa.

Ongelmiakin sarjan teossa oli. Armeija lyhensi alun perin 90 päivän kuvausaikataulun vain 67 päivään. Ongelma ratkaistiin käyttämällä kahta kuvausryhmää yhtä aikaa.

Yksi kulissi rupesi homehtumaan ennen kuin kohtaukset oli saatu valmiiksi. Siihen tilattiin erikoisfirma Teksasista käsittelemään pinnat, jotta paikalla voitiin kuvata vielä pari päivää.

Muut ihmettelivät, kuinka suomalainen tuottaja pysyi niin tyynenä vaikeuksien keskellä. Hän piti loppuun asti kiinni siitä sisäisestä lupauksestaan, ettei mikään pysäytä sarjan tekemistä.

-Oli surrealistista nähdä, kun päässä vuosia aikaisemmin kuvittelemani kohtaus näkyi oikeasti silmieni edessä. Kun lensin pari viikkoa kuvausten alun jälkeen New Yorkista markkinointitapahtumasta takaisin kuvauspaikalle, ajoneuvot olivat tulessa kadulla. Minusta tuntui kuin olisin oikeasti tapahtumapaikalla.

Sarja kosketti Irakin sodan veteraaneja

Sarja on vaikuttanut myös tapahtumat kokeneisiin veteraaneihin ja heidän perheisiinsä syvästi. Tämä näkyy sarjan tunteikkaassa loppukohtauksessa, jossa oli paikalla oikeita veteraaneja ja kuolleiden sotilaiden omaisia.

Myös kutsuvieraille tarkoitetussa ennakkonäytöksessä Los Angelesissa oli mukana tapahtumat eläneitä. He saivat Hollywood-yleisöltä raikuvat aplodit.

Sarjan teko on vakuuttanut Alanteen yhä enemmän siitä, että hän haluaa käsikirjoittaa koskettavia tositarinoita. Lisäksi tulevaisuus television puolella houkuttelee.

-Kun olin Fort Hoodissa, tarjottiin jo seuraavaa sarjaa johdettavaksi. Seuraava iso projekti tulee varmaan olemaan samansuuntainen. Se voi olla National Geographicille, mutta ei välttämättä.

Uran tulevaisuus näyttää valoisalta

Seuraava Mikko Alanteen käsikirjoittama elokuva on 2018 julkaistava Mapplethorpe, joka kertoo kiistellyn amerikkalaisen valokuvaajan Robert Mapplethorpen elämästä.

Mapplethorpe tunsi myös Tom of Finlandin eli Touko Laaksosen ja ihaili tämän töitä. Valokuvaaja kuoli aidsiin.

Toinen tuotantoon tuleva elokuva on Gods of Mischief, joka kertoo tositarinan vaaralliseen moottoripyöräjengiin peitetehtävässä soluttautuvasta entisestä huumekauppiaasta.

Alanne on haaveillut pitkään elokuvan tekemisestä esimerkiksi Anthony Hopkinsin kanssa.

-Muutama vuosi sitten kirjoitin Churchill and Roosevelt -elokuvan Angelina Jolielle. Siinä Churchilliä esittäisi Anthony Hopkins. En tiedä, toteutuuko se elokuva kaikkien muiden Churchill-filmien takia.

Mikko Alanne

Syntyi 16.12.1972 Espoossa. Hänellä on kaksi veljeä ja yksi sisko. He ovat nelosia.
Asuu Los Angelesissa aviomiehensä ja kahden kissan kanssa. Pariskunta on ollut naimisissa vuodesta 2008, jolloin samaa sukupuolta olevien avioliitto tuli lailliseksi Kaliforniassa.
Menestysohjaaja Oliver Stone otti ensimmäisenä töihin Hollywoodissa. Tähän asti Alanteen tunnetuin elokuva on Chilessä loukkuun jääneistä kaivosmiehistä kertova The 33.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti