Uutiset

Uusi korkeakoulujen rahoitusmalli julki – tutkintojen suorittamisella yhä suurempi painoarvo, lisärahaa aikuisopiskeluun

Vuodesta 2021 alkaen valtio jakaisi korkeakouluille vuosittain noin 2,4 miljardia euroa, joista 1,6 miljardia euroa menee yliopistoille ja 0,8 miljardia euroa ammattikorkeakoululuille.
Yliopistojen rahoitus muuttuisi aiempaa enemmän tutkintopainotteiseksi. Lisäksi aikuisopiskeluun on luvassa lisärahaa. Kuvassa on Vaasan yliopisto.

Opetus- ja kulttuuriministeriön (OKM) valmisteluryhmä esittää loppuraportissaan korkeakoulujen rahoittamisen uudistamista.

Jatkossa korkeakoulujen rahoitus määräytyisi aiempaa enemmän suoritettujen tutkintojen mukaan.

Ammattikorkeakoulujen rahoituksesta suoritettujen tutkintojen osuus olisi 56 prosenttia, kun se oli ennen 40 prosenttia. Yliopistoissa osuus nousisi 30 prosenttiin nykyisestä 19 prosentista.

Painopisteenä olisi myös aikuisiän opiskelu. Jatkuvan oppimisen rahoitusosuus olisi ammattikorkeakouluissa 9 prosenttia ja yliopistoissa 5 prosenttia. Rahoitus moninkertaistuisi aiemmasta.

Raportti saa kritiikkiä henkilöstöltä

Henkilöstöjärjestöt Tieteentekijöiden liitto ja Opetusalan Ammattijärjestö OAJ jättivät eriävän mielipiteen OKM:n loppuraporttiin. Liitot kritisoivat sekä uuden rahoitusmallin vakautta että tavoitteiden realistisuutta.

– Näkemys on, että korkeakoulututkintoja pitäisi olla paljon lisää ja nopeasti. Se on realistinen vain, jos koulutusmäärät nousevat äkkiä, toteaa Tieteentekijöiden liiton puheenjohtaja Petri Koikkalainen Lännen Medialle.

– Toisaalta resursseja on vähennetty hallituskauden aikana. Jonkin täytyy joustaa, pahimmassa tapauksessa se on koulutuksen laatu.

Yhtenä riskinä on, että korkeakoulutus keskittyy halpojen tutkintojen aloille, kuten kauppa- ja oikeustieteisiin. Kalliit tutkinnot, kuten laboratoriotyötä vaativat luonnontieteet ja henkilökohtaista opetusta vaativat taideaineet voisivat joutua säästölistalle.

Raportissa on kuitenkin Koikkalaisen mukaan huomioitu tutkintojen erilainen rahoitusvaatimus.

Ammattiliittojen huolta kuitenkin herättää se, että aina kun korkeakoulut ovat saaneet uusia tehtäviä, se on ollut tutkimukseen käytettävästä ajasta pois.

Asetusten muutoksia vaaditaan vielä

Valmisteluryhmä luovutti ehdotuksensa opetusministeri Sanni Grahn-Laasoselle (kok.) keskiviikkona.

Jotta korkeakoulujen uusi rahoitusmalli tulisi voimaan 2021, pitää sekä valtioneuvoston että OKM:n asetuksia muuttaa.

Uusimmat

Fingerpori

comic