Uutiset

Uusi lääke auttaisi koeputkihedelmöityksen onnistumista – Nooralle tehty jo kolme hoitoa tuloksetta

Sveitsiläinen lääkeyhtiö ObsEva kehittää ja tutkii lääkettä, joka voi edesauttaa koeputkihoidoissa käyvien naisten raskaaksi tulemista. Väestöliitto kutsuu osallistujia tutkimukseen myös Suomesta.

Lääkettä on tutkittu aiemmin pienemmällä testiryhmällä useissa Euroopan maissa lupaavin tuloksin. Tutkimuksen toimeksiantajan ObsEvan edustaja Andrew Humberstone kertoo, että kun koeputkihoidossa olevat naiset saivat lääkettä juuri ennen alkionsiirtoa, raskaaksi tulemisen mahdollisuus parani.

-Ensimmäisessä tutkimuksessamme lumelääkettä saaneista naisista noin 30 prosenttia tuli raskaaksi ja sai lapsen. Tutkittavaa lääkettä saaneista naisista raskaus onnistui 40–50 prosentilla.

Laajemmassa tutkimuksessa lääkettä testataan 760 naisella. Uusia tutkimuksessa mukana olevia maita ovat muun maussa Suomi, Viro ja Unkari. Erikoislääkäri Jarna Moilanen Väestöliiton Klinikat Oy:stä kertoo, että Suomessa osallistujia kaivataan vielä.

Suomessa tehdään vuosittain noin 14 000 hedelmöityshoitoa. Hedelmällisessä iässä olevista pareista lapsettomuutta kokee joka viides jossain vaiheessa elämäänsä.

Tutkimusprofessori Mika Gissler Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta arvioi, että tämä johtuu lapsenhankinnan lykkäämisestä. Ensisynnyttäjien keski-ikä on nykyään 29 vuotta.

Jo 17-vuotiaana lapsen hankintaan ryhtynyt Noora Hautala ei hedelmöityshoidoista huolimatta ole onnistunut saamaan lasta. Tänä vuonna 25 vuotta täyttävälle Hautalalle on tehty jo kolme koeputkihedelmöitystä mikrohedelmöityksellä ja siihen liittyvät pakastetun alkion siirrot.

Hautala tiesi lapsesta asti haluavansa olla joskus äiti. Haaveesta irti päästäminen ja lapsettomuuden hyväksyminen oli vaikea prosessi, jonka seurauksena Hautala sairastui masennukseen.

– Nyt elämä on alkanut siitä, mihin se jäi silloin, kun olin 17-vuotias, Hautala sanoo.

Hän valmistuu pian lähihoitajakoulusta, joka jäi aikanaan lapsettomuuden tuoman surun takia kesken. Lisäksi hän tapaa ystäviään ja käy silloin tällöin ulkona: elää normaalia nuoren naisen elämää.

– Joskus mielessä käy vielä, että pitäisikö käydä vielä kokeilemassa hedelmöityshoitoa luovutetulla munasolulla, mutta en nyt uskalla tehdä asiaan liittyviä päätöksiä.

Andrew Humberstone kertoo, että vaikka koeputkihedelmöitys on mennyt kehityksessä eteenpäin, alkionsiirto aiheuttaa nykylääketieteellekin vielä ongelmia.

– Tämä lääke näyttäisi auttavan juuri alkionsiirrossa, Humberstone sanoo.

Jos käynnissä olevasta laajemmasta tutkimuksesta saadaan yhtä lupaavat tulokset kuin aiemmasta, tämä voi tarkoittaa käytännössä sitä, että naisten ei tarvitsisi käydä koeputkihedelmöityksessä enää yhtä monta kertaa kuin aiemmin, jotta raskaus onnistuu.

Tutkimukseen rekrytoimisen on määrä loppua vuoden loppuun mennessä ja tutkimuksen päättyä vuoden 2018 aikana. Tutkimustulokset julkaistaan vuoden sisällä tutkimuksen päättymisestä.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic