Uutiset

Uusi lääkitys on parantanut hiv-positiivisten terveydentilaa merkittävästi – mutta miten?

Hiv-tartunnan saaneiden naisten ei tarvitse pelätä synnytystä entiseen tapaan. Lasten tartuntariski on pienentynyt Suomessa merkittävästi.

Nykyaikainen lääkitys on kohentanut hiv-positiivisten naisten terveydentilaa monella tavalla. Tästä kertoo lääketieteen lisensiaatti Inka Ahon tuore väitöstutkimus.

Tutkimustulosten mukaan Suomessa syntyneet lapset ovat esimerkiksi säästyneet hiv-tartunnalta, jos äidin tartunta on ollut tiedossa raskausaikana. Lisäksi uudet lääkkeet ovat vähentäneet hiv-positiivisten kohdunkaulan syövän riskiä.

Ennen nykyaikaista yhdistelmälääkitystä hiv-tartunnan saaneilla naisilla oli korkea riski sairastua kohdunkaulan pahanlaatuisiin muutoksiin ja syöpään. Lisäksi noin kolmannes hiv-positiivisten naisten lapsista sai tartunnan raskauden tai synnytyksen aikana.

Myös kumppanin tartuntariski pienentynyt

Lääketieteen kehityksen myötä hiv-positiivisten elinaikaodote on normalisoitunut. Samalla kumppanin ja lasten tartuntariski on pienentynyt merkittävästi.

Inka Ahon tutkimukseen liittyvään kyselyyn vastasi 560 suomalaista ja tanskalaista hiv-positiivista naista. Tulosten mukaan valtaosan terveydentila oli hyvä ja hoitotulos erinomainen.

Lisäksi suurin osa vastaajista eli vakituisessa parisuhteessa hiv-negatiivisen henkilön kanssa, ja heillä oli lapsia.

Papa-löydökset normalisoituneet

Väitöstutkimuksessa tarkasteltiin myös HYKS:n infektioklinikan seurannassa olleiden 319 hiv-positiivisen naisen gynekologisia irtosolunäytteitä eli papa-näytteitä vuosilta 2002-2013.

Normaaleiden löydösten osuus kasvoi seurannan aikana merkittävästi. Jopa 90 prosenttia kunkin tutkittavan viimeisistä näytteistä oli normaali.

Hiv-tartunnan vaikutusta syntyvän lapsen terveyteen Aho tutki identifioimalla rekisteritietojen perusteella ne 212 naista, jotka synnyttivät hiv-diagnoosin jälkeen vuosina 1983-2013. Heille syntyi kaikkiaan 290 lasta.

Inka Aho väittelee Helsingin yliopiston lääketieteellisessä tiedekunnassa ensi perjantaina.

Uusimmat

Fingerpori

comic