Uutiset

Uusi nimilaki tekee tuloaan: Hyväksytäänkö Karhukuningas vihdoin pojan etunimeksi?

Jos eduskunta niin päättää, uusi nimilaki tulee voimaan vuoden 2019 alussa.

Laki on huomattavasti nykyistä selkeämpi ja osin myös vapaamielisempi. Se mahdollistaa muun muassa neljä etunimeä ja uudentyyppiset sukunimiyhdistelmät.

Nimien ilmoittamista ja muuttamista varten on tarkoitus luoda sähköinen palvelualusta. Samalla nimilautakuntakäsittelyä vähennetään huomattavasti.

Niiden vanhempien riemu saattaa kuitenkin olla ennenaikainen, jotka olettavat entistä erikoisempien etunimien saavan jatkossa viranomaisten hyväksynnän.

Sellaisia voisivat olla muiden muassa vuonna 2016 syntyneiden lasten hylätyt nimiehdotukset.

Tyttöjen nimistössä punakynällä vedettiin yli esimerkiksi Toisaa, Ammu, Ravenheart ja Hukka.

Pojan nimenä hylätyiksi tulivat muiden muassa Saurus, Rontti, Lexx, Haades, Moolok, Pasintero ja KingJames sekä Karhukuningas.

Karhukuninkaasta ja Merikarhusta on tullut eräänlaisia nimien vapautusliikkeen symboleja. Niille ei ole näytetty vihreää valoa toisin kuin Karhunpojalle, joka lienee hyväksyttävissä, jos pojan isän nimi on Karhu.

Lapsen etu otetaan huomioon

Nimistä päätettäessä otetaan uuden lain aikanakin huomioon oikeakielisyys ja lapsen etu. On eri asia, haluaako aikuinen vaihtaa itselleen uuden nimen vai ehdotetaanko lapselle kovin erikoista nimeä.

Suomen kansainvälistyminen on sen sijaan otettu selkeästi huomioon lain valmistelussa. Jos esitys hyväksytään, alaikäisen suomalaislapsen nimi voi tietyissä tapauksissa määräytyä suoraan vieraan valtion nimikulttuurista ja vanhemman tai isovanhemman nimestä.

Esimerkiksi somaleilla on tavallisesti kolme nimeä: oma nimi, isän nimi ja isoisän nimi. Ne ovat kaikki yksilön nimiä. Mikään niistä ei ole sukunimi.

Islantilaiset ovat puolestaan nimeltäänkin isänsä poikia tai tyttäriä. Jonin poika on vaikkapa Hjörtur Jónsson ja tytär Sigriður Jónsdóttir.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic