Uutiset

Uusi vaihtoehto -ryhmä jyrää Perussuomalaiset äänimäärissä — lähes puolet enemmän ääniä

Perussuomalaisista irtautunut Uusi vaihtoehto -ryhmä on kansalaisten silmissä huomattavasti suositumpi kuin jäljelle jääneet Perussuomalaiset, kun tarkastellaan viime eduskuntavaalien tuloksia vuodelta 2015.

20 loikannutta kansanedustajaa sai yhteensä yli 160 000 ääntä ja jäljelle jääneet perussuomalaiset noin 85 600 ääntä. Näin loikkareiden vanha äänipotti on lähes puolet suurempi kuin puolueessa pysyvien.

Luvut on laskettu tiistain tiedoilla, joiden mukaan Perussuomalaisiin jäi 16 kansanedustajaa. Tosin Veera Ruoho oli jo STT:lle kertonut lähtevänsä ja ryhmän puheenjohtaja Toimi Kankaanniemi kertoi miettivänsä jatkoa.

Tilanteessa on huomioitava, ettei meppi ja uusi puheenjohtaja Jussi Halla-aho ollut viime eduskuntavaaleissa ehdolla. Hän sai vuoden 2011 eduskuntavaaleissa Helsingin vaalipiirissä yli 15 000 ääntä, mikä on suuri luottamuksenosoitus äänestäjiltä.

Monet ääniharavat siirtyivät kuitenkin Uusi vaihtoehto -ryhmään. Keskeisin loikkari on äänimäärissä entinen puheenjohtaja Timo Soini, joka sai 2015 vaaleissa lähes 30 000 ääntä.

Muita suosittuja Uusi vaihtoehto -ryhmän poliitikkoja ovat muun muassa Jussi Niinistö (11 767 ääntä) ja Sampo Terho (10 067 ääntä). Lisäksi Jari Lindström, Ritva ”Kike” Elomaa, Vesa-Matti Saarakkala ja Hanna Mäntylä keräsivät kukin 8 000—10 000 äänen väliin sijoittuvan potin vaalipiireissään.

Perussuomalaisten puolella yli 8 000 äänen pääsivät viime vaaleissa satakuntalainen Laura Huhtasaari ja Kaakkois-Suomen vaalipiiristä Juho Eerola. Monella Perussuomalaisiin jääneellä on takanaan noin 5 000—7 000 äänen potti, mikä on varsinkin pienemmissä vaalipiireissä kova osoitus luottamuksesta.

Vaalipiireittäin tarkasteltuna Uusi vaihtoehto -ryhmä on niskan päällä monessa piirissä Perussuomalaisiin verrattuna. Uusi vaihtoehto -ryhmän kansanedustajat ovat voitolla äänimäärissä esimerkiksi Uudenmaan, Helsingin, Varsinais-Suomen, Pirkanmaan, Lapin, Savo-Karjalan ja Vaasan vaalipiireissä.

Perussuomalaisilla on otetta puolestaan Keski-Suomen, Satakunnan ja Hämeen vaalipiireistä sekä niukasti Oulun piiristä.

Kaakkois-Suomen vaalipiirissä tilanne on melko tasainen, mutta Uusi vaihtoehto hivenen suositumpi.

Jos Uusi vaihtoehto -ryhmä perustaa uuden puolueen, se taistelee seuraavissa vaaleissa samoista äänestäjistä kuin Perussuomalaiset. Toistaiseksi on mahdoton sanoa, miten puolueen äänestäjät tiistaiseen jakaantumiseen suhtautuvat. Jakaantumista tapahtuu todennäköisesti kentälläkin, mutta mittasuhteet selviävät lopullisesti vasta seuraavissa vaaleissa.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic