Uutiset

Uusi valtakunnallinen nettipalvelu mahdollistaa vihjepalkkioiden tarjoamisen — Poliisi ei ole mukana sivuston toiminnassa

Valtakunnalliseksi koko kansan ilmoitustauluksi itseään mainostava uusi Vinkkipalkkio-nettisivusto herätti heti avautuessaan Poliisihallituksen (Poha) kiinnostuksen. Sivuston etusivulla komeili vielä torstaina poliisin vihjepyyntöjä erilaisten rikosten selvittämiseksi.

Poliisihallitus korostaa, että poliisi ei ole vihjepyyntöjä sivustolle lisännyt tai ole muutoinkaan sivuston toiminnassa mukana.

-Poliisi ei Suomessa tee kumppanuuksia ja lähde näin edistämään kenenkään yksityisen liiketoimintaa, toteaa poliisitarkastaja Jyrki Aho Pohasta Lännen Medialle.

Poliisihallitus otti torstaina yhteyttä Vinkkipalkkio-sivuston ylläpitäjään.

-Kyseessä oli rakentava keskustelu sivustolla olevasta käyttäjän ohjeistuksesta, Aho kuvailee.

Sivusto tarjoaa käyttäjille mahdollisuuden tarjota vinkkipalkkion itselle hyödyllisestä vihjeestä.

Palvelun ohjeistuksessa viitataan lakiin, jonka mukaan viranomaisen maksama vihjepalkkio on vastaanottajalle verotonta tuloa. Sivusto suosittelee tästä syystä palkkioiden välittämistä poliisin kautta.

-Lainkohta on totta, mutta poliisi välittää vihjepalkkioita ainoastaan tutkinnallisista syistä itse niin päättäessään, Aho muistuttaa.

-Poliisi ei toimi ulkopuolisten tahojen välisten vihjepalkkioiden välittäjänä.

Uudenlainen palvelu Suomessa

Vinkkipalkkio-sivuston perustaja Mika Räsänen kertoo, että sivuston ideana on tarjota ihmisille Suomen ensimmäinen valtakunnallinen etsintäpalsta.

-Sivuston kautta voi etsiä mitä vain, esimerkiksi varastettua ja hävinnyttä tavaraa tai esimerkiksi työpaikkaa, Räsänen kuvailee.

Räsäsen mukaan idea sivustolle syntyi, kun hän selasi Facebookin vastaavankaltaisia ryhmiä ja totesi ne hyvin alueellisiksi.

-Kun kallis maastopyörä tai siirtolava varastetaan, se saattaa löytyä toiselta puolelta Suomea. Siksi tällaiselle valtakunnalliselle palvelulle oli mielestäni tarvetta.

Räsänen korostaa, että sivuston tarkoitus ei ole muodostua kaatopaikaksi, joka tarjoaisi työkalun epämääräiselle tai jopa rikolliselle toiminnalle.

-Toiminta hakee vasta muotoaan, siksi puhelu poliisinkin kanssa oli hyvä.

-Koska vastaavanlaista ei Suomessa ole aiemmin yritetty, joudun tallaamaan vähän harmaalla alueella ja miettiä itsekin tarkoin, että mikä on laillista ja sopivaa ilmoittelua, Räsänen pohtii.

Tuttu idea isosta maailmasta

Poliisihallituksen mukaanvinkkipalkkioita tarjoavan sivuston toimintaidea on laillinen ja tuttu isosta maailmasta.

Poliisihallitus ja Finanssiala ry ovat jo pitkään keskustelleet vastaavankaltaisen viranomaispalvelun luomisesta, jossa ihmiset voisivat käydä esimerkiksi varmistamassa, ettei ostosuunnitelmissa oleva tavara ole varastettua.

-Idea on yhä kehitteillä. Viranomaistoimintaa velvoittaa kuitenkin huomattavasti suurempi määrä eri lakeja kuin yksityistä toimintaa, Aho kuvailee.

Finanssiala ry:n turvallisuusjohtaja Risto Karhunen pitää hyvänä asiana, että rikoksen myötä kadonneiden tavaroiden etsintää tehostetaan.

-Juridisesti näissä täytyy olla kuitenkin tarkkana, Karhunen toteaa.

Sivustoa ylläpitävä Mika Räsänen kertoo tehneensä jo saman havainnon.

Törkyilmoittelu kuriin tunnistaumisella

Jos sivusto alkaa vetää väkeä, Räsänen aikoo laajentaa toiminnan myös naapurimaihin kuten Ruotsiin.

-Jokaisessa maassa on oma lainsäädäntönsä, josta täytyy ottaa selvää.

-Olen pohtinut esimerkiksi sellaisten ilmoitusten sopivuutta, joissa etsitään henkilöä. Taustallahan saattaa olla stalkkeri tai vainoava ex-puoliso, Räsänen sanoo.

Sivustolla ilmoittaminen vaatii verkkomaksun ja henkilöllisyyden tunnistamisen.

-Tämä varmasti hillitsee useimpia. Ja asiattomat ilmoitukset poistetaan joka tapauksessa, Räsänen sanoo.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti