Uutiset

Uusia koronavirustapauksia yli 200 – THL alkaa tutkia yksilöllisten tekijöiden vaikutusta vaikean koronainfektion syntyyn

Suomessa on todettujen ja vahvistettujen koronatapausten määrä on reilut 2 100. Sairaalahoidossa on 133 henkilöä.
THL aloittaa tutkimusprojektin, jossa selvitetään sitä, millä tavalla yksilölliset tekijät vaikuttavat koronainfektion syntyyn. Kuva: Vanessa Valkama
THL aloittaa tutkimusprojektin, jossa selvitetään sitä, millä tavalla yksilölliset tekijät vaikuttavat koronainfektion syntyyn. Kuva: Vanessa Valkama

Suomessa todettujen koronatapausten määrä on 2176. Määrä on kasvanut eilisestä sunnuntaista 249 tartunnalla.

Sairaalahoidossa koronan vuoksi 133 henkilöä. Tehohoidossa hoidettavien koronapotilaiden määrä on maanantaina 76. Vuorokauden aikana tehohoidossa olevien potilaiden määrä on noussut kolmella.

THL:n tilastot perustutuvat niihin koronatartuntoihin, jotka on todennettu laboratoriokokeilla.

Yksilöllisten tekijöiden vaikutusta tutkitaan

THL alkaa tutkia sitä, miten yksilölliset tekijät, kuten ihmisen perimä ja elintavat vaikuttavat vaikean koronainfektion syntyyn.

Kansallisessa tutkimuksessa selvitään sitä, miten koronavirusinfektio etenee erilaisilla ihmisillä ja millaisia oireita se aiheuttaa.

– Selvityksen tuloksia voidaan myöhemmässä vaiheessa käyttää koronaviruksen aiheuttaman taudin hoidon ja ennaltaehkäisevien toimien suunnittelussa. Ensimmäisiä tuloksia odotetaan olevan käytettävissä jo tämän epidemian aikana varsinkin, jos se torjuntatoimien ansiosta pitkittyy kestoltaan, tutkimusprofessori Markus Perola kertoo.

Koko maan kattavaan tutkimukseen kutsutaan pääasiassa sairaalahoitoon joutuvia henkilöitä, joilla epäillään tai joilla on todettu koronavirustartunta.

THL:n tutkimus tehdään yhteistyössä kaikkien yliopistosairaaloiden, monien muiden sairaanhoitopiirien ja Terveystalon kanssa.

Jo tähän mennessä koronavirusinfektion (COVID-19) taudinkulussa on havaittu runsaasti yksilöiden välistä vaihtelua.

Sairastumiseen ja oireisiin voivat vaikuttaa erilaiset yksilölliset tekijät, kuten ikä, sukupuoli, elintavat, perussairaudet ja lääkitys.

Jo aiempien tutkimusten pohjalta tiedetään myös, että jotkin infektiotaudit tarttuvat mm. geneettisten erojen johdosta toisiin ihmisiin helpommin kuin toisiin.

Vaikka koronavirusinfektiolle ovat herkkiä etenkin kroonisesti sairaat ja ikäihmiset, on näidenkin ryhmien sisällä suurta vaihtelua.

– On erittäin tärkeää selvittää, miksi jotkut sairastuvat vaikeaan koronavirustautiin. Se voi auttaa tulevaisuudessa resurssien kohdistamisessa taudille herkkien ihmisten suojelemiseksi, Perola toteaa THL:n tiedotteessa.

THL:n tavoitteena on saada tutkimukseen yli 3 000 osallistujaa, jotka ovat joutuneet sairaalahoitoon tai lievemmissä taudin muodoissa hakeutuneet muuten koronavirustestiin.

Juttua on korjattu 6.4.2020 klo 11:08: koronatapausten määrä on 2176, ei 2179.

Uusimmat

Fingerpori

comic