Uutiset

Uusiutuva energia työllistää jo lähes 10 miljoonaa - naisten osuus suurempi kuin fossiilienergiassa

Uusiutuva energia työllistää maailmanlaajuisesti jo lähes 10 miljoonaa ihmistä, raportoi hallitustenvälinen kansainvälinen uusiutuvan energian järjestö IRENA.

Selvästi eniten työpaikkoja on syntynyt aurinkosähkön tuottamiseen, joka työllistää yli kolme miljoonaa ihmistä maailmassa. Seuraavaksi eniten työpaikkoja on syntynyt nestemäisiin biopolttoaineisiin, suuritehoisen vesivoiman tuottamiseen ja tuulivoimaan.

Yli kolmasosa uusiutuvan energian työpaikoista on Kiinassa. Niitä on runsaasti myös EU:ssa, Brasiliassa ja Yhdysvalloissa. Työpaikkojen määrä kasvoi reilulla prosentilla edellisvuodesta.

Joissakin maissa energiamurros on vähentänyt merkittävästi työpaikkoja hiiliteollisuudesta. Kiina, joka tuottaa yksin lähes puolet maailman kivihiilestä, suunnittelee sulkevansa yli 5000 kaivosta, mikä tarkoittaisi yli miljoonan työpaikan vähenemistä tältä sektorilta.

Maailman suurin kivihiilentuottaja Coal India on vähentänyt yli kolmasosan työntekijöistään vuoteen 2002 verrattuna. Yhtiö tuottaa suurimman osan Intian kivihiilestä.

Saksassa kivihiileen liittyvät työpaikat ovat vähentyneet kymmenesosaan 30 vuodessa ja Yhdysvalloissa kolmasosaan. Tuotannon automatisointi selittää osan työpaikkojen vähennyksistä.

IRENA ennustaa, että uusiutuva energia työllistää 26 miljoonaa ihmistä vuonna 2050. Järjestön mukaan uusiutuvan energian työvoimasta reilu kolmannes on naisia. Osuus on suurempi kuin perinteisessä energiantuotannossa.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic