Uutiset

Uutissuomalainen: Matkustajaliikenne on tällä hetkellä suurin riskitekijä afrikkalaisen sikaruton leviämiselle Suomeen

Maa- ja metsätalousministeriö arvioi, että matkustajaliikenne muodostaa tällä hetkellä suurimman yksittäisen riskitekijän afrikkalaisen sikaruton leviämiselle Suomeen. Tieto käy ilmi juuri lausuntokierroksella olleesta hallituksen esityksestä eläintautilain muuttamiseksi.

Matkustajan ulkomailta tuoma viaton eväsleipä on tällä hetkellä suurin yksittäinen riskitekijä, joka voi tuoda pelätyn sikaruton Suomeen muista EU-maista, kertoo Uutissuomalainen.

Afrikkalaista sikaruttoa ei ole koskaan todettu Suomessa, mutta tauti on levinnyt EU-maissa jo muun muassa Viroon ja muihin Baltian maihin, Puolaan, Tšekkiin, Unkariin sekä esimerkiksi Belgiaan. EU:n ulkopuolisista maista esimerkiksi Venäjällä on tavattu sikaruttoa.

Hallitus aikoo puuttua sikaruton leviämiseen lakimuutoksella, jossa liikennöitsijöitä velvoitetaan tiedottamaan matkustajille nykyistä paremmin sikaruton leviämisen vaarasta ja siitä, mitkä ovat kiellettyjä tuliaisia.

– Yritämme nyt katkoa niitä reittejä, joilla sikarutto voisi meille tulla, Maa- ja metsätalousministeriön ruokaosaston apulaisosastopäällikkö Taina Aaltonen kertoo.

Esimerkiksi Helsinki–Tallinna-välillä liikennöi vuosittain noin yhdeksän miljoonaa matkustajaa.

Virus voi levitä matkustajien mukanaan tuomien elintarvikkeiden välityksellä taikka esimerkiksi metsästysmatkalle osallistuneen matkustajan varusteiden tai jalkineiden kautta.

Leviäminen voi tapahtua, jos elintarvikkeet tai niiden kääreet päätyvät maahantulon jälkeen kotisikojen tai villisikojen ulottuville tai saastuneilla jalkineilla kävellään esimerkiksi sikalaan.

Afrikkalainen sikarutto on sikojen ja villisikojen helposti leviävä verenvuotokuumetauti, johon ei ole olemassa rokotetta eikä hoitokeinoa.

Aaltosen mukaan ministeriöllä ei ole EU:n sisämarkkinoiden takia tietoa, paljonko matkustajat tuovat kiellettyjä elintarvikkeita Suomeen sellaisista EU-maista, joissa sikaruttoa on tavattu.

Esimerkiksi Venäjältä elintarvikkeiden laiton tuliaistuonti näyttää kuitenkin rehottaneen melko vapaana. Kesällä työnsä aloittanut ruokakoira Aino on käräyttänyt neljässä kuukaudessa yli 300 kiloa kiellettyjä elintarvikkeita itärajalta.

Fingerpori

comic

Näkoislehti