Uutiset

Uutta tietoa 34 uhria vaatineesta venepalosta – miehistö oli nukkumassa, vaadittua yövahtia ei ollut

Conception-alus tuhoutui Kaliforniassa syyskuun alussa. Palo vaati 34 uhria. Kuva: SANTA BARBARA COUNTY FIRE HANDOUT
Conception-alus tuhoutui Kaliforniassa syyskuun alussa. Palo vaati 34 uhria. Kuva: SANTA BARBARA COUNTY FIRE HANDOUT

Kalifornian rannikolla kuun alussa palaneen veneen miehistö oli nukkumassa palon syttyessä, kertoo Yhdysvaltojen onnettomuustutkintakeskus NTSB alustavassa raportissaan.

Raportin mukaan viisi miehistön jäsentä oli nukkumassa komentosillalla ja kuudes kannen alla. Veneellä ei ollut yövahtia, vaikka veneen turvamääräykset vaativat sellaista.

Turmasta selviytyneet miehistön jäsenet ovat kertoneet onnettomuustutkijoille, että siinä vaiheessa, kun he tajusivat veneen olevan tulossa, oli palon uhrien pelastaminen jo liian myöhäistä.

Vene syttyi tuleen syyskuun ensimmäisen maanantain aamuyöllä noin kello 3.15 paikallista aikaa. Hylky nostettiin merenpohjasta torstaina. Palossa kuoli 33 matkustajaa ja yksi miehistön jäsen. Viimeinen ruumis nostettiin merestä torstaina, ja kaikki 34 vainajaa on tunnistettu. Poliisin mukaan kaikkien uskotaan kuolleen palosta syntyneisiin savukaasuihin.

Liittovaltion viranomaiset ovat osana tutkintaa tutkineet veneen omistavan yrityksen tilat ja kaksi muuta venettä. Hylky nostettiin merenpohjasta torstaina.

Palon syttymissyy ei vielä ole selvinnyt. Miehistö on kertonut, ettei ole ollut tietoinen teknisestä viasta tai sähköviasta laivassa. Rannikkovartiosto kehotti keskiviikkona turvallisuustiedotteessaan veneenomistajia ja kapteeneita rajoittamaan litiumioniakkujen ja latureiden käyttöä laivoilla ja arvioimaan hätäpoistumisteitä ja miehistön koulutusta.

Yksi mahdollinen syttymissyy onkin litiumakku. Uhrien suuren määrän taustalla puolestaan voi olla se, että matkustajat eivät päässeet pakenemaan paloa ahtaissa ja pimeissä majoitustiloissa.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti