Uutiset

Uutuuskirjassa vaaditaan yhä tarkempaa valvontaa internetin suuryhtiöille: "Emme tiedä, millainen toimintalogiikka on"

Kyberturvallisuuden professori Jarno Limnéll ja ministeri Jaakko Iloniemi arvioivat uudessa Uhkakuvat-teoksessaan, että Suomea kohtaavien uhkien ennakointi on muuttunut yhä vaikeammaksi.
Ministeri Jaakko Iloniemi ja kyberturvallisuuden professori Jarno Limnéll esittelivät uhkakuvia koskevaa teostaan torstaina Helsingissä.

Riippumattomille tutkijoille pitäisi antaa mahdollisuus tutkia suurten internet-yhtiöiden algoritmeja, arvioidaan tuoreessa, Suomen uhkakuvia tarkasteltavassa teoksessa.

Aalto-yliopiston professori Jarno Limnéll sekä ministeri ja pitkäaikainen diplomaatti Jaakko Iloniemi pyrkivät uudessa Uhkakuvat -teoksessaan (Docendo) sitä, mihin kaikkeen Suomen pitäisi tällä hetkellä ja tulevaisuudessa varautua.

Teknologian kehitys, Suomen geopoliittinen alue, sodankäynnin muutokset ja ilmastonmuutos ovat muutamia niistä asioista, joita kaksikko kirjassa luettelee.

Yksi informaatiovaikuttamiseen liittyvä teema koskee sitä, miten nykyiset suuret internet-yhtiöt pystyvät nostavat vaikkapa sosiaalisen median käyttäjille nähtäviksi juttuja, joka heitä kiinnostaa. Facebookin ja Googlen kaltaisten yhtiöiden käyttämiä algoritmeja ei kuitenkaan tunneta, kirjassa huomautetaan.

– Emme tiedä, millainen toimintalogiikka esimerkiksi Facebookin algoritmien takana on. Algoritmien läpinäkyvyyden lisääminen on myös vaaleihin vaikuttamisen myötä alkanut kiinnostaa enemmän poliittisia päättäjiä, kirjassa todetaan.

Kirjassa esitetäänkin, että riippumattomien tutkijoiden pitäisi päästä tutustumaan algoritmeihin.

– Vain siten yhä tehokkaampien algoritmien yhteiskunnallisia vaikutuksia voitaisiin ymmärtää nykyistä perusteellisemmin, teoksessa perustellaan.

Vaaleihin vaikuttamisen uhka on yksi konkreettisista yhteiskunnan kohtaamista riskeistä, mitä kirjassa painotetaan. Kirjailijat ovat esimerkiksi hyvillään siitä, ettei Suomi ole päättänyt ottaa käyttöön sähköisiä vaaleja.

– Vaalien turvaaminen tulee nousemaan jatkossa yhä merkityksellisemmäksi, kirjassa todetaan.

Kirjailijat: Kaikkea ei voi ennakoida

Limnéll ja Iloniemi kertoivat torstaina Helsingissä pidetyssä julkaisutilaisuudessa, että kirjaan valikoidut uhkakuvat perustuvat heidän arvioonsa. Yksi kirjan viesteistä on kirjoittajien mukaan, että tulevaisuuden uhkakuvat ovat entistä vaikeammin ennakoitavia.

Limnéll arvioi, että tulevaisuus tulee tuomaan sellaisia uhkia, joita ei tällä hetkellä pystytä keksimään.

– Maailma muuttuu yleensä tavalla, jota emme pysty terveellä loogisella järjellä etukäteen ajattelemaan, Limnéll sanoi.

Uusimmat

Fingerpori

comic