Uutiset

Vaalijohtajaa ei konsultoitu maakuntavaalien siirrosta

Hallituksen päätös maakuntavaalien siirrosta ei yllättänyt oikeusministeriön vaaleista vastaavaa virkakuntaa. Ministeriötä ei ennakkoon konsultoitu, vaikka voisi olettaa hyvän hallintotavan sellaista edellyttävän.

Vaalijohtaja Arto Jääskeläisen mukaan oikeusministeriössä on maakuntavaalien suhteen varauduttu eri vaihtoehtoihin.

-Vaalien järjestäminen onnistuu teknisesti milloin vain, Jääskeläinen sanoo.

Maakuntavaalien hinnaksi tulee sama kuin valtiollisten vaalien muutoinkin, noin 15 miljoonaa euroa. Rahat löytynevät ensi vuoden budjetista.

Oppositiosta on esitetty maakuntavaalien siirtoa vielä kauemmas, kevään 2019 eduskuntavaalien yhteyteen. Virkamiehenä Jääskeläinen ei ota kantaa vaalien ajankohtaan.

-Sellainen on pitkälti poliittinen päätös.

Maakuntavaalit järjestetään toisen kerran huhtikuussa 2021 kuntavaalien yhteydessä. Maakuntavaalit on tarkoitus järjestää tulevaisuudessa aina kuntavaalien yhteydessä.

Maakuntavaalien siirto syksylle tuo äänestäjille puolentoista vuoden tiukan vaaliputken. Tammi-helmikuussa presidentinvaaleissa on mahdollisesti kaksi kierrosta, ja syksyllä seuraa maakuntavaalit. Seuraavan kevään tai alkukesän aikana järjestetään eduskuntavaalit ja europarlamenttivaalit, joiden pitämisestä mahdollisesti yhtä aikaa on määrä päättää syksyllä.

Maakuntavaalien äänestysprosenttiin siirto vaikuttaa todennäköisesti negatiivisesti. Maakuntavaalien järjestäminen suosittujen presidentinvaalien kanssa yhtä aikaa olisi nostanut prosenttia.

SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman on vaatinut hallitusta kutsumaan oppositiopuolueet neuvottelemaan maakuntavaalien ajankohdasta. Hän vaati monien muiden oppositiopuolueiden tapaan vaalien siirtoa vuoden 2019 eduskuntavaalien yhteyteen.

Sote- ja maakuntauudistus tulee voimaan seuraavan hallituksen kaudella vuonna 2020.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic