Uutiset

Vaalipäivänä varaudutaan kyberhyökkäyksiin – Toistaiseksi häirintä on keskittynyt vaalikentille, postilaatikoihin ja ehdokkaisiin

Ehdokkaiden kohtaama kielenkäyttö on asiantuntijan mukaan koventunut. Vaalijärjestelmään kohdistuvat hyökkäykset ovat olleet hyvin vähäisiä.
Vaalijärjestelmää saatetaan koetella kyberhyökkäyksillä, mutta käsipelillä tehtävään ääntenlaskentaan ei päästä vaikuttamaan. Kuva: Tomi Vuokola
Vaalijärjestelmää saatetaan koetella kyberhyökkäyksillä, mutta käsipelillä tehtävään ääntenlaskentaan ei päästä vaikuttamaan. Kuva: Tomi Vuokola

Vaalihäirintä sunnuntain eduskuntavaalien alla näyttää kohdistuneen ennen kaikkea yksittäisiin ehdokkaisiin.

Ehdokkaita on häiritty sekä verkossa että vaalitilaisuuksissa, kertoo valtioneuvoston kanslian johtava viestintäasiantuntija Jussi Toivanen.

– Ehdokkaita on esimerkiksi uhkailtu, pyritty provosoimaan, kuvattu videolle ja tultu hyvin lähelle aggressiivisin sanankääntein, Toivanen sanoo.

Uusnatsijärjestö Pohjoismainen vastarintaliike on jakanut ohikulkijoille ja postilaatikoihin valevaalimainoksia, joissa käytetään esimerkiksi sdp:n tai vihreiden logoja.

Verkossa ehdokkaita vastaan on käyty törkyviesteillä ja sosiaalisen median palveluihin on perustettu joitakin valeprofiileja, jotka ovat esimerkiksi pyrkineet esiintymään poliitikkojen tai viranomaisten virallisina sivuina.

– Edellisiin vaaleihin verrattuna kielenkäyttö on koventunut selvästi. Taustalla lienee vihapuheen yleistymisen pidempiaikainen kehitys.

Häirintä on ollut vähäistä

Kokonaiskuvassa vaalihäirintä on toistaiseksi ollut vähäistä – varsinkin verkossa tapahtuva, sanovat Toivanen ja puolustusministeriön yhteydessä toimivan turvallisuuskomitean sihteeristön erikoistutkija Antti Sillanpää.

– Valtiollisesta häirinnästä ei ole viitteitä, vaan kyse näyttää olevan yksittäisistä kansalaisista, jotka kokeilevat järjestelmän haavoittuvuutta, Sillanpää toteaa.

Turvallisuuskomitea ja valtioneuvoston kanslia ovat kiertäneet maata kertomassa vaalihäirinnästä vaalivirkailijoille, puolueille ja järjestöille.

– Kouluttaminen ja informaation jakaminen on tärkeää, koska puolueiden ja ehdokkaiden on tietysti vastattava itse varautumisestaan esimerkiksi tietoturvan osalta.

Sillanpään mukaan erot puolueiden tietoturvaosaamisessa ovat suuria.

Ääntenlaskentaan ei päästä puuttumaan

Viime viikonloppuna Oikeusrekisterikeskuksen vaalitulospalveluun tehtiin palveluhyökkäys, keskusrikospoliisi tiedotti.

Ruotsin parlamenttivaaleissa vastaavalla hyökkäyksellä saatiin vaalien tulossivu hetkeksi nurin. Samaan aikaan Twitterissä levitettiin viestejä siitä, että vaalitulosta manipuloitaisiin.

Suomalaiset viranomaiset ovat varautuneet vastaavaan hyökkäykseen vaalipäivänä eli sunnuntaina.

Toivasen mukaan tällaisella hyökkäyksellä on korkeintaan mahdollista hidastaa vaalituloksesta kertomista, mutta ääntenlaskentaan sillä ei päästä puuttumaan.

– Vaaleja on järjestetty 110 vuotta kynän ja paperin avulla, ja siihen väliin hakkerit eivät pääse.

Uusimmat

Fingerpori

comic