Uutiset

Vaalitarkkailijat: Puolueellisuus varjosti Puolan presidentinvaaleja

Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön (Etyj) tarkkailijoiden mukaan itse äänestys ja ääntenlasku hoidettiin mallikkaasti, mutta puolueellinen uutisointi ja vaalikampanjoinnin sääntelyn puute toivat istuvalle presidentille etulyöntiaseman.
Puolan presidentti Andrzej Duda kävi äänestämässä vaimonsa Agata Kornhauser-Dudan kanssa Krakovassa sunnuntaina. Kuva: epa08541736
Puolan presidentti Andrzej Duda kävi äänestämässä vaimonsa Agata Kornhauser-Dudan kanssa Krakovassa sunnuntaina. Kuva: epa.

Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön (Etyj) tarkkailijoiden mukaan vihamielisyys vastapuolta kohtaan sekä puolueellinen uutisointi varjostivat Puolan presidentinvaaleja, järjestön maanantaisessa vaalitarkkailuraportissa sanotaan.

Sunnuntaina pidettyjen vaalien voittajaksi todettiin maanantaiaamuun mennessä istuva presidentti Andrzej Duda, joka sai 51,2 prosenttia toisen kierroksen äänistä. Vastaehdokas Rafal Trzaskowski sai 48,8 prosenttia äänistä.

Järjestön mukaan vaalit hoidettiin ammattimaisesti kaikilla vaaleja järjestävillä hallinnon tasoilla koronaviruspandemian aiheuttamista haasteista huolimatta. Vaalitarkkailijoiden mukaan äänestäminen ja ääntenlasku oli hyvin järjestetty, ja hygieniakäytäntöjen toteutumista valvottiin tiukasti. Sekä Duda että Trzaskowski kannustivat äänestäjiä saapumaan vaaliuurnille sankoin joukoin.

Kuitenkin itse vaalikampanjan aikana nähtiin väkivaltaisia yhteenottoja ehdokkaiden kannattajien välillä. Raportit poliitikkoihin ja toimittajiin kohdistetuista uhkauksista olivat järjestön mukaan huolestuttavia. Ensimmäisellä kierroksella Dudan retoriikkaa mediassa pidettiin homofobisena, muukalaisvihamielisenä ja antisemitistisenä.

Raportin mukaan kampanjointia koskeva sääntely on riittämätöntä, mikä hämärtää valtion ja puolueen rajapintaa. Istuva presidentti sai sen mukaan kohtuuttoman etulyöntiaseman vaaleissa.

Koska vaalituloksesta voi valittaa korkeimpaan oikeuteen vasta toisen kierroksen jälkeen, laissa ei ole tehokkaita keinoja puuttua ensimmäisen kierroksen aikana mahdollisesti tapahtuneisiin, vaalitulokseen vaikuttaneisiin rikkeisiin.

Uusimmat

Fingerpori

comic