Uutiset

Vääntö sopeutumiseläkkeistä jatkuu vielä – "Ei ole nyt uutta kerrottavaa"

Eduskuntaryhmien puheenjohtajat ja puhemies Paula Risikko (kok) käsittelivät viime viikon keskiviikkona kansanedustajien sopeutumiseläkkeitä. Ryhmä löysi heti yksimielisyyden siitä, että muutoksia on tehtävä.

Ratkaisuja on ollut tarkoitus tehdä tämän viikon aikana, mutta valmista ei ole vielä tullut. Tälle päivälle oli järjestetty päättäjien kokoontuminen, mutta valmista ei tullut.

-Ei ole nyt uutta kerrottavaa, keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen kertoo Lännen Medialle

Sopeutumiseläkkeet ovat herättäneet moneen otteeseen ärtymystä, kun on selvinnyt, että esimerkiksi omaa yritystoimintaa pyörittävät ex-kansanedustajat nostavat sopeutumiseläkettä. Pääomatulot eivät vähennä eläkettä.

Eduskuntaryhmillä onkin nyt painetta heikentää sopeutumiseläkkeitä. Moni kansalainen voisi ärsyyntyä, jos kansanedustajat parantaisivat entisestään eläkkeitään tai etuuksiaan samalla, kun aktiivimalli pienentää monen työttömän etuuksia.

Sopeutumiseläkkeistä on pyydetty myös asiantuntijalausuntoja. Perustuslakiasiantuntijoilta saatujen viestien mukaan muutoksia voidaan tehdä myös heidän kohdallaan, jotka eivät ole enää kasanedustajia. Muutokset koskevat todennäköisesti ehkä joitakin heistä

Esimerkiksi Ilta-Sanomien mukaan eläkevakuuttaja Kevan eduskunnalle laatimassa muistiossa ehdotettaisiin sopeutumiseläkeoikeuteen pieniä muutoksia. Ne entiset edustajat, jotka ehtisivät täyttää 59 vuotta sopeutumisrahakaudella tai ennen sitä, voisivat säilyttää etunsa, mutta muut menettäisivät sopeutumiseläkkeen.

Sopeutumis­eläkkeet

Nykyisten sääntöjen mukaan ennen vuotta 2011 kansanedustajana ollut voi saada sopeutumiseläkettä, jos hän ei työllisty työmarkkinoilla.
Ehtona on, että henkilö on toiminut kansanedustajana vähintään seitsemän vuoden ajan.
Sopeutumiseläkettä maksetaan vain siltä osin kuin eläke ei yhdessä ansiotulojen kanssa ylitä kansanedustajan eläkkeen enimmäismäärää.
Niille kansanedustajille, joiden edustajantoimi on alkanut maaliskuun 2011 jälkeen, ei makseta sopeutumiseläkettä, vaan sopeutumisrahaa enintään kolme vuotta.
Sopeutumisrahan maksamiseen vaikuttavat saajan ansio- ja pääomatulot.
Lähde: Eduskunta

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti