Uutiset

Vaarantuuko potilasturvallisuus? Kätilöt voivat korvata leikkaushoitajan sektioissa

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) pääkaupunkiseudun synnytyssairaaloissa aloitetaan ensi toukokuussa kätilöavusteiset keisarinleikkaukset.

Kätilö voi jatkossa korvata erillisen instrumentti- eli leikkaushoitajan, jos kätilö on saanut Husin tarjoaman koulutuksen tehtävään. Uusi menettely on tarkoitus ottaa käyttöön ainakin aluksi Jorvin sairaalassa Espoossa ja Naistenklinikalla Helsingissä.

Nimettömänä esiintynyt kätilö ilmaisi huolensa vaarantuvasta potilasturvallisuudesta Helsingin Sanomien mielipidesivulla (HS 20.12.). Kirjoittaja epäili, ettei kätilöitä saada lyhyessä ajassa perehtymään vaativiin hoitajatehtäviin.

Koulutusta tarjotaan vapaaehtoispohjalta

Hyksin naistentautien ja synnytysten hallinnollinen ylilääkäri Veli-Matti Ulander ei näe syytä sille, miksei uusi käytäntö toimisi.

Jorvin synnytysosasto on muuttamassa erilliseen rakennukseen, mikä sitoo henkilökuntaa. Tehostaminen on sen vuoksi Ulanderin mukaan tarpeellista.

Instrumenttihoitajan roolin Ulander uskoo soveltuvan myös kätilöille. Leikkaushoitajan työhön kuuluu esimerkiksi leikkaavan lääkärin avustaminen. Monet käytettävistä instrumenteista ovat kätilöille valmiiksi tuttuja.

-Leikkaushan ei ole ohi, kun lapsi syntyy eli yksi ihminen ei missään tapauksessa voi hoitaa kätilön sekä instrumenttihoitajan työtä.

Ulanderin mukaan lisäkouluttautumista tarjotaan kätilöille vapaaehtoispohjalta.

-Lähdemme siitä, että tarjoamme lisäkoulutusta niille, jotka haluavat laajentaa työnkuvaansa, Ulander kertoo.

”Yhdistetty malli voi toimia, kunhan kätilöiden koulutus riittävää”

Kätilöliiton puheenjohtaja Marjo Lyyra kertoo toimintatapoja olevan niin monta kuin synnytyssairaaloitakin.

Lyyra ei osaa arvioida millaisia ongelmia työtehtävien yhdisteleminen voi aiheuttaa, sillä jokaisessa synnytyssairaalassa palvelut on hoidettu eri tavoin. Hän uskoo, että yhdistetty mallikin voi olla täysin toimiva, kunhan kätilöt saavat riittävän koulutuksen.

Kuopiossa malli on ollut käytössä kolmisen vuotta.

-Kuopiossa se on toiminut tietojeni mukaan hyvin. Kätilö on aina sektiossa mukana, joten tilanne ei ole sillä tavalla kätilölle tuntematon.

Tehostaminen voi Lyyran mukaan näkyä työtehtävien yhdistämisenä ja työpaikan tarjoamina lisäkoulutuksina uusiin tehtäviin.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic